Kerimov, Güney Kore’ye gidecek

Özbekistan Devlet Başkanı Kerimov’un önümüzdeki hafta Güney Kore’ye bir ziyaret düzenleyeceği bildirildi

25.05.2015

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov 27-29 Mayıs tarihinde Güney Kore’ye resmi bir ziyarette bulunacak. Kerimov’un ziyaretini 22 Mayıs günü Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı idaresi resmi bil bildiri ile duyurdu.

Ziyaret çerçevesinde Güney Kore ve Özbekistan arasında ekonomik kalkınma ve işbirliği ve diğer konular ele alınacak. Özbekistan Orta Asya ülkeleri arasında Güney Kore’nin en büyük ekonomik ortağıdır. Son verilerlere göre, 2014 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1 milyar 900 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bağımsız uzmanlar ve Özbek muhalifler Kerimov’un Kore ziyaretinin asıl nedenin ülke ekonomisindeki kötü gidişe bağlıyorlar.

Rusya ekonomisindeki son istikrarsızlıkların Özbekistan’da ciddi mali ve ekonomik sarsıntılara neden olduğu bildiriliyor. Özbek Somu ABD doları karşısında son yılların en ağır çöküşlerinden birini yaşadı. Özbekistan’da üretilen arabaların Rusya’daki satımı ve bu ülkede çalışan Özbek vatandaşlarının memleketlerine gönderdikleri döviz miktarı ciddi oranda azaldı.

Son haberleri göre Özbekistan Merkez bankası kendi şubelerinde döviz alım satımını yasakladı ve yurt dışından gönderilen paralar sahiplerine teslim edilmiyor. Son olarak da bir IMF heyetinin Özbekistan’ı ziyaret edeceği bildirildi.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın