HRW’den Özbekistan’a baskı çağrısı

11.05.2015

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Andican olaylarının yıldönümü sebebiyle Taşkent yönetimine baskı kurulmasını istedi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Özbekistan’ın Andican bölgesinde yaşanan katliamın 10. yıldönümü arifesinde ABD, Avrupa Birliği ve diğer ülkelerin Özbekistan’daki insan hakları konusunda açıkça konuşması gerektiğini belirtti.

HRW bildirisinde Andican’da 13 Mayıs 2005 yılında Özbekistan askeri birliklerinin silahsız protestoculara müdahale ederken çok sayıda kişiyi öldürdüğünü hatırlatıldı. Açıklamada protestocuların yoksulluk, işsizlik, hükümetin baskı ve zulmüne karşı görüşlerini açıkça ortaya koymak istedikleri ifade edildi.

HRW Orta Asya sorumlusu Steve Swerdlow ise Özbekistan’da insanların bugün de korku içinde yaşamaya devam ettiklerini ifade ederek “Düşüncelerini açıkça söylediklerinde öldürülmekle karşı karşıya kalacaklarını çok iyi biliyorlar” dedi.

13 Mayıs 2005 tarihinde Andican’da binlerce kişi İslam Kerimov hükümetini protesto etmek için meydanlarda toplanmış, askerlerin açtığı ateş sonucu hükümete göre 187 kişi, hukuk savunucularına göre binden fazla kişi öldürülmüştü. Uluslararası toplumun Andican olaylarını bağımsız şekilde araştırma talebi Kerimov rejimi tarafından reddedilmişti.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın