Kırgızistan Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye oldu

Rusya’nın başkenti Moskova’da Kremlin Sarayı’nda düzenlenen AEB bünyesindeki Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi toplantısına, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Avrasya Ekonomik Komisyonu Başkanı Viktor Hristenko katıldı.

Zirvedeki liderler tarafından Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

İmza töreninden önce konuşan Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev, Avrasya Ekonomik Birliği’nin önemine değinerek, birliğe Ermenistan’ın ardından Kırgızistan’ın da üye olacağını söyledi. Nazarbayev, Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olmasında herhangi bir engelin kalmadığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Atambayev’i kutladı.

Ayrıca, dünyadaki bazı ülkelerin birliğe ilgi gösterdiğini söyleyen Nazarbayev, Türkiye’nin birliğin partneri olabileceğine dikkati çekerek, “Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan resmi ziyaret için bize gelmişti. Kendileri, Türkiye’nin Avrasya Ekonomik Birliği ile ticaret anlaşması imzalamayı arzuladıklarını dile getirdi, bunu da görüşmemiz lazım” diye konuştu.

Liderlerin konuşmalarından sonra söz alan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev de Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olması için üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirdiğini kaydederek, “Tüm Kırgızistan halkı birliğe üye olacak mıyız haberini bekliyorlar. Umarım üyeliğimiz kabul edilir. Belgeler imzalanır” dedi.

Avrasya Ekonomik Komisyonu Başkanı Hristenko, zirvenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kırgızistan, birliğe üyelik sürecindeki tüm sorumluluklarını yerine getirdi. Belgeler imzalandı. Kırgızistan, üye ülke meclislerin onayını aldıktan sonra Kazakistan ile olan sınırdaki gümrükler ortadan kalkacak, sınır açılacak ve birliğin pazarına girecektir” dedi.

AA

Alakalı yazılar

Yorum yazın