Özbekistan’da öğrenci yurtlarına polis baskını

Özbekistan’daki tüm yükseköğretim kurumlarında, öğrenci evlerinde ve internet kafelerde hafta başından beri operasyonlar yapılıyor.

Ozodlik radyosu Taşkent’teki bir kaynağa dayanarak bu baskınların Özbekistan Bakanlar Kurulu talimatı ile İçişleri Bakanlığı Cinayetleri önleme grubu tarafından yapıldığını haber verdi.

Radyonun Özbekistan Eğitim Bakanlığı’ndaki kaynağı baskınların ‘radikal’ eğilimli öğrencilere yönelik olduğunu söyledi. Kaynak, şu ifadeleri kullandı:

“Yükseköğretim kurumlarına bağlı yurtlarda abdest ve namaz odaları, talebe odalarında ise dini içerikli resimler bulundu. Bunlar hükümet yetkililerine göre radikalizme götüren şeylerdir. Bunun yanında bazı talebelerin ders zamanında okula gitmeden internet kafelerde dini içerikli bilgileri öğrendikleri de tespit edilmiştir.”

İsminin açıklanmasını istemeyen Özbekistan Milli Üniversitesi Matematik Fakültesi talebesi polis baskınları hakkında şunları anlattı:

“Polisler talebe odalarında asılı olan Kabe resmi ve Kur’an ayetlerini gördüler. Bunları kimin astığını araştırdılar. Bunlar Taşkent pazarlarında satılan dini içerikli malzemelerdir. Tuvaletlere girdiler ve abdest almak için terlik ve tabure gibi malzemeler olup olmadığını bile kontrol ettiler. Odalarımızda seccade ve dini kitaplar aradılar. Bazı öğrencilere internet kafelere gidip gitmediklerini sordular. Baskın sırasında bir arkadaşımızın telefonu çaldı. Telefon sesinden Kur’an ayetleri duyuluyordu. Polis bu arkadaşın telefonuna el koydu.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın