Kırgızistan başbakanı istifa etti

Kırgızistan Başbakanı Cömert Otorbayev mecliste yaptığı konuşmada istifa ettiğini açıkladı.

Kırgızistan’da 4 Nisan 2014’de göreve başlayan koalisyon hükümetinin Başbakanı Coomart Otorbayev görevinden istifa etti.

Hükümetin geçen yılki çalışmalarının değerlendirildiği Meclis Genel Kurul’unda yaptığı açıklamada Başbakan Coomart Otorbayev, görevinden istifa ettiğini belirterek, “Demokratik bir ülkede iktidar tekelde olmamalıdır. Ben, yürütme organının bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle görevimden istifa ediyorum. Her şey için teşekkür ediyorum” dedi.

Koalisyon hükümetine giren Sosyal Demokrat Partisi, Ata Meken Partisi ile Ar Namıs Partisi’ne üye bazı milletvekilleri, Başbakan ve kabinesini, ekonomik sorunlar, Kanadalıların işlettiği Kumtor altın madeninin işletilmesi ile ilgili sorunların giderilmediği gerekçesiyle eleştirdi.

Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, parlamenter yönetim sistemi ile yönetilen ülkede kabinedeki Başbakan sıfatının çok güçlü olması gerektiğini belirterek, Otorbayev’in, Başbakanlık görevinden ayrılma sebebinin Kumtor altın madenini işleten Centerra Gold şirketinin yöneticileri ile uzlaşı sağlamamasını neden olarak gösterdi.

Ar Namıs Partisi lideri Feliks Kulov da, Kırgızistan’ın 9 Mayıs tarihinde tam üye olması beklenen Avrasya Gümrük Birliği üyeliği ile ilgili sürecinin Başbakanın olmamasından olumsuz etkilenmeyeceğini ifade ederek, kabinedeki bakanların ve başbakan yardımcıların görevlerini geçici olarak yürüttüklerini belirtti.

4 Nisan 2014 tarihinde görevine başlayan hükümetten daha önce de Maliye Bakanı Olga Lavrova, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Kalıkbek Sultanov, Başbakanlık Devlet Mülk Yönetimi Fonu Başkanı Duyşen İrsaliyev kısa bir süre önce istifa etmişti.

Otorbayev’in istifası ile Kırgızistan’da 2010’da yaşanan iktidar değişikliğinin ardından düşen üçüncü koalisyon hükümeti oldu.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın