Özbekistan başsavcısı görevden alındı

Özbekistan’da muhaliflere yönelik soruşturma ve işkencelerin mimarı olarak bilinen ülke başsavcısı Kadirov, görevden alınarak Anayasa Mahkemesi üyesi yapıldı.

Özbekistan Başsavcısı ve ülkenin devlet başkanı İslam Kerimov’a yakın isimlerden Raşit Kadirov görevden alındı. Kerimov’un güvenlik konularında danışmanlığını yapan İhtiyar Abdullaev yeni başsavcı olarak atandı.

Eski Başsavcı Raşit Kadirov 1992 yılında o zaman Özbekistan KGB’sı şimdi ise Milli Güvenlik Servisi (MGS) olan istihbarat teşkilatı başkan yardımcısı olarak İslam Kerimov ile birlikte çalışmıştı.

Kadirov 1994 yılında Özbekistan Başsavcı vekili olarak atandı. Bu seneden itibaren memlekette dini ve siyasi muhalifleri sindirme, sürgün etme ve toplu halde hapse atma süreci başlatıldı.

Kerimov’un şu anda ev hapsinde olan büyük kızı Gulnara Kerimova’nın Twitter’den verdiği mesajlara göre ülkede rejim karşıtı olanları tespit etmek görevi MGS’ye ait. Başsavcılık ise bu şekilde fişlenen muhaliflere çeşitli suçlamalar yöneterek onların hapse atılmasını sağlıyor. Bugüne kadar Özbekistan’da merkezi ve mahalli mahkemelerin siyasi ve dini muhaliflere karşı Başsavcılığın suçlamalarını reddettiği görülmedi.

Böyle sahte suçlamalar ile onbinlerce muhalifler hapse atıldı, onlara soruşturma aşamasında ve hapse atıldıktan sonra dehşetli işkenceler yapıldı.

Özbekistan Anayasasına göre başsavcılık makamına atanan kişinin ancak 10 yıl görevde kalabilirken 0000 yılında bu koltuğa getirilen ve 2010 yılında görev süresi biten Raşit Kadirov, bu tarihte üçüncü defa atanmıştı.

Yine Gulnara Kerimova’nın ifadesine göre eski başsavcı Kadirov rüşvet batağına batmış bir devlet adamı ve onun Baltık Cumhuriyetlerinde çok sayıda gayrimenkulü var.

Bugüne kadar Özbekistan’ın en kudretli devlet görevlilerinden biri olan eski başsavcı Raşit Kadirov İslam Kerimov tarafından Anayasa Mahkemesi’nin üyesi olarak atandı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın