Tacik kadınlara siyah kıyafet yasaklandı

Tacikistan’da siyah renkli kıyafetlerin ithalatının durması, piyasadakilerin de toplatılması yönünde karar alındı

Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de Tacik geleneklerine uygun olduğu iddiasıyla kadın kıyafetlerinin ithalatı ve satışının yasaklanacağı açıklandı. Bu çerçevede tesettür giyiminin özellikle siyah pardesü ve feracelerin de yasaklanacağı belirtiliyor.

20 Nisanda yapılan Duşanbe belediye meclisinin genişletilmiş oturumunda konuşan Belediye Başkanı Mahmadsaid Ubaydulloev şehir yönetimi Standardizasyon, Belgelendirme ve Ticari Denetim Ajansı şubelerine Tacik kültür giyim tarzına yabancı olan ithalatı önlemek için önlemler alma talimatı verdiğini açıkladı.

Belediye başkanı ayrıca şehrin tüm perakende satış noktalarında şu anda mevcut olan kyafetlere el konulmasını emretti.

Nevruz öncesi kadın aktivistler ile bir toplantıda buluşan Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman da kamusal ve sivil alanlarda “Tacik kültür ve geleneklerine ait olmayan” siyah bir kıyafetle dolaşan Tacik kadınların ve kız çocuklarının sayısının artmasından endişeli olduğunu dile getirmişti.

Rahman, konuşmasında “Tacik kadınları hiçbir zaman siyah kıyafetler giymemiştir. Bu bizim geleneklerimize de uygun değildir. Cenaze günlerinde bile bizde böyle giyinmek örf değildir. Ama son zamanlarda Tacikistan’da bazı kızlar ve kadınlar siyah kıyafetler giymeye başladılar. Onlar bunun ne anlama geldiğini bilmiyorlar ve anlamak da istemiyorlar” demişti.

Açıklamanın ardından, Tacik polisi halk arasında “yabancı kültür ve geleneklere göre olduğunu iddia ettikleri kıyafetler giyen kadınları uyarmaya başlamıştı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın