Türkiye ile Kazakistan arasında 19 anlaşma imzalandı

Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan ile ticari ve ekonomik iş birliğinin önemine işaret ederek, “Orta Asya’nın Hazar Denizi üzerinden uluslararası pazarlara bağlanması bakımından Kazakistan kritik bir konuma sahip. Bu alanda hayata geçirilecek projeler, bölge çapında refah ve istikrara katkıda bulunacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki baş başa görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Devlet başkanı Nazarbayev, Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısına başkanlık etti, anlaşmaların imza törenine katıldı. Daha sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmada, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek, “Geçtiğimiz yaz, Cumhurbaşkanlığı devir-teslim törenimize iştirak etme nezaketi gösterdiği, bu müstesna günde yanımızda olduğu için Sayın Nazarbayev’e ayrıca teşekkür ediyorum. Bunu, Türk dünyasının “Aksakalı” olan değerli kardeşimin, şahsi dostluğumuza ve ikili iş birliğimize verdiği önemin bir nişanesi olarak görüyorum” dedi.

“ATA YURDUNU CUMHURBAŞKANI SIFATIYLA ZİYARET ETMENİN HEYECANINI YAŞIYORUM”

Üç yıllık bir aradan sonra Ata yurdunu bu kez Cumhurbaşkanı sıfatıyla ziyaret etmenin heyecanını yaşadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin Kazak Hanlığı’nın kuruluşunun 550’nci yıl dönümüne geldiğine işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan dolayı da dost ve kardeş Kazak halkını gönülden tebrik ettiğini söyledi.

Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin 2009 yılında stratejik ortaklık seviyesine çıkardıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “2012 yılında ise bunu, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’ni ihdas etmek suretiyle kurumsal bir mekanizmaya kavuşturduk. Bugün ilgili Bakanlarımızın da katılımıyla, konseyimizin ikinci toplantısına Sayın Nazarbayev’le birlikte başkanlık yaptık. Konsey toplantımızda, ikili ilişkilerimizi, bir önceki toplantımızda alınan kararlığın ne ölçüde hayata geçirildiğini değerlendirme imkânı bulduk.”

“İKİ ÜLKE İÇİN ÖNEM TAŞIYAN, BÖLGESEL VE ULUSLARARASI KONULARI İSTİŞARE ETTİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleştirdikleri görüşmelerde iki ülke açısından önem taşıyan bölgesel ve uluslararası konuları da değerlendirdiklerini, Irak, Suriye, Yemen, Libya, Mısır, Ukrayna ile ilgili konuları değerlendirme imkânı olduğunu söyledi. Bu meselelerde de genel olarak fikir birliği içinde olduklarını memnuniyetle gözlemlediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin uluslararası adaylıkları konusunda da karşılıklı olarak birbirini desteklemeyi sürdüreceğini ifade ederek, “Önümüzde, 2017-2018 yılı Kazakistan’ın BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği’ne adaylığı söz konusu ve bu adaylık konusunda da Türkiye olarak bizler, kardeş Kazakistan’ın yanındayız, her türlü desteği vereceğiz ve kampanya süresince de ilgili birimlerimiz bu konuda her türlü gayreti gösterecektir. Bunun yanında 2016’da biliyorsunuz, Expo 2016’yı Türkiye’de Antalya’da düzenliyoruz. Kazakistan’ı da Expo 2016’da yanımızda görmek istiyoruz. 2017’de aynı şekilde Expo 2017 Kazakistan’da ve buraya da bizler Türkiye olarak, bizler katılmayı şu anda planlamış durumdayız” dedi.

“HEDEFLER OLMAYINCA NETİCE ALMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Ülkemizin Kazakistan’ın, dünyanın rekabet gücü en yüksek 50 ülkesi arasına girmesini memnuniyetle karşıladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan’ın bir diğer hedefi olan, dünyanın en gelişmiş 30 ekonomisi arasına gireceğine de yürekten inandığını kaydetti. Bunu başarma noktasında, “2050 Stratejisi”yle uzun soluklu bir yol haritası belirlenmiş olduğunu da belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hedefler olmayınca, hayaller olmayınca, netice almak da mümkün değildir. Kısa zaman önce açıklanan “Nurlu Yol” ekonomi programı ise, ülkeyi bir ulaştırma ve lojistik merkezi konumuna taşıyabilecek çok önemli bir proje. EXPO 2017’nin de Kazakistan’ın tanıtımına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Dünya Ticaret Örgütü müzakerelerinin de bir an önce sonuçlanmasını temenni ediyoruz. Biz tüm bu süreçlerde Kazak kardeşlerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

KAZAKİSTAN’IN STRATEJİK KONUMU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan ile ticari ve ekonomik iş birliğimizin yanı sıra savunma sanayi, ulaştırma ve enerji alanındaki projelerin, ilişkilerin stratejik boyutunu güçlendireceğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Avrasya’nın iki büyük ülkesi Türkiye ve Kazakistan’ın, bu alanlarda çok önemli potansiyeli var. Orta Asya’nın Hazar Denizi üzerinden uluslararası pazarlara bağlanması bakımından Kazakistan kritik bir konuma sahip. Bu alanda hayata geçirilecek projeler, bölge çapında refah ve istikrara katkıda bulunacaktır.”

Kazakistan’ın, ülkemizin Orta Asya’da ekonomik ve ticari iş birliği bakımından özel önem verdiği ülkelerin başında geldiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Astana’nın inşası başta olmak üzere, Kazakistan’daki birçok projede Türk firmalarının imzası, emeği, alın teri var. Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere Kazakistan Yönetimi’ne, firmalarımıza verdikleri destek ve itimat için teşekkür ederim.  Bu ziyarette de iki yüze yakın iş adamı ile Kazakistan’a gelmiş bulunuyoruz. Biraz sonra Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte iş adamlarımıza da hitap edeceğiz. Onlara da, geleceğe yönelik hedefleri belirleme noktasında bir heyecanı vereceğiz. Hamdolsun, firmalarımız da başarı grafiklerini her geçen gün yükselterek, bu güvene mazhar olmaya çalışıyorlar” dedi.

10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİ

Gerçekleştirdikleri görüşmelerimizde, son dönemde, bölgesel ve küresel düzeyde yaşanan sıkıntıların, iki ülke ticaretini olumsuz etkilediğini tespit ettiklerine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya ilişkin olarak, “Bu etkileri bertaraf etmek, ülkelerimiz arasındaki gerçek potansiyeli harekete geçirmek noktasında atabileceğimiz adımlar üzerinde durduk. Ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarma hedefimizi, kararlılığımızı aynen koruyoruz. İnşallah kısa zamanda dış ticaret hacmimizde yaşanan gerilemeyi aşacağımıza, kaybettiğimiz ivmeyi tekrar yakalayacağımıza inanıyorum. Bu yöndeki ortak çabalarımızı devam ettirme, ihtiyaç duyulan adımları bir an önce atma hususunda tam bir görüş birliği içindeyiz. Bugün yapılacak olan Türk-Kazak İş Forumu’nun bu noktada çok önemli bir adım olacağına inanıyorum. Biz devlet adamlarına düşen görev, iş adamlarımızın önündeki taşları temizlemek, sıkıntılarına çözüm bulmak ve önlerini açmaktır. Bu anlayışla, Türk ve Kazak firmalarının iş birliğini kolaylaştırmak için Kazak bankalarına geçtiğimiz yıldan itibaren 100 milyon dolarlık bir Eximbank kredisini tahsis ettik. Ben firmalarımızdan sadece ikili bazda değil, üçüncü ülkelerde de ortak yatırımlar, projeler beklediğimi özellikle vurgulamak istiyorum” dedi.

“İŞ BİRLİĞİMİZİN TAŞIDIĞI ÖNEMİN FARKINDAYIZ”

Görüşmeleri, uluslararası ve bölgesel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgenin refahı, istikrarı ve güvenliği bağlamında iş birliğimizin taşıdığı önemin farkındayız. Bugün bölgemizi saran ateş çemberi karşısında Türkiye ve Kazakistan gibi, bölgesinde güvenlik, istikrar ve refahın sembolü olan ülkelerin dayanışma içerisinde hareket etmesi şarttır. Her zaman ifade ediyoruz: Türkiye’nin dostluğu, “Kara gün dostluğu”dur. Biz, Kazak kardeşlerimizin ihtiyaç duyduğu stratejik alanlarda onların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programı çerçevesinde yarın, Hoca Ahmet Yesevi’nin kabrini ziyaret edeceklerini, daha sonra da Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’ne giderek, öğrenci ve hocalarla bir araya geleceklerini söyledi.

“SAYIN NAZARBAYEV’E SEÇİMLERDE BAŞARILAR DİLİYORUM”

Konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle tamamladı: “26 Nisan günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin suhuletle gerçekleştirilmesini, Kazakistan ve tüm Kazak kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. Kazakistan’ın parmakla gösterilen, gıptayla takip edilen başarı hikâyesinin mimarı değerli kardeşim Sayın Nazarbayev’e seçimlerde başarılar diliyorum. Bugün imzaladığımız anlaşmaların ikili ilişkilerimiz, ülkelerimiz ve halklarımız aşısından hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum.” Ortak basın toplantısı öncesinde de Türkiye ile Kazakistan arasında Yeni Sinerji Ortak Eylem Planı’nın güncellenmesine ilişkin protokol imzalandı. (T.C. Cumhurbaşkanlığı)

Turkkazak.com

Alakalı yazılar

Yorum yazın