Rusya’da kaçırılan Özbek, Özbekistan’da cezaevinde öldü.

Rusya’da kaçırıldıktan sonra Özbekistan’a getirilen ve cezaevinde hayatını kaybeden Cavliddin Ganiyev’in cesedi ailesine teslim edildi.

Moskova’da Özbek göçmenler tarafından kurulan Yardım Cemiyeti’nden yapılan açıklamaya göre geçen sene Rusya’da kaçırılan ve ülkesinde ‘dini radikallik’le suçlanarak hapis cezası alan Ganiyev, cezaevinde hayatını kaybedince cesedi ailesine verildi.

Ozodlik radyosuna konunun ayrıntıları hakkında konuşan “Yardım cemiyeti yöneticisi Bahram Hamraev’a göre 49 yaşındaki Ganiev geçen sene Eylül ayında Rusya’nın Oryol bölgesindeki bir polis merkezinden kaçırılmıştı. O günden sonra haber alınamayan Ganiyev, Özbekistan’da hapishanede ölü bulundu.

Yakınlarına göre cesedi aldığı işkence darbelerinden tanınmayacak haldeydi. Ganiyev Kerimov rejimi tarafından dini örgütlere üye olmakla suçlanıyordu.

Bahram Hamraev’e göre Özbekistan istihbaratı devamlı olarak Rusya’da göçmen olarak yaşayan Özbek Müslümanları takip ediyor ve onlar arasından istediklerini Rus istihbaratı ile işbirliği yaparak kaçırıyor. Hamraev, geçen sene çok sayıda Özbek Müslümanın vatanlarında ve yurt dışında takip edildikleri için Moskova’daki “Yardım cemiyetine başvurduklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan BBC Özbek servisine göre Rusya’da göçmen olarak çalışan Özbek vatandaşları arasında ölüm vakalarında önemli ölçüde artış görünüyor. Özbekistan’daki Kurtuluş isimli insan hakları örgütüne göre 2015 yılının ilk üç ayında sadece Harezm iline Rusya’dan 30 Özbek işçinin cesedi getirildi.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın