Sınır Tanımayan Gazeteciler, Özbekistan’dan endişeli

Sınır Tanımayan Gazeteciler Grubu, Özbekistan’da Kerimov’un yeniden cumhurbaşkanı olmasının medya özgürlüğü için endişe verici olduğunu ifade etti

Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü (RSF) “özgür basının düşmanı” olarak nitelendirdiği 77 yaşındaki İslam Kerimov’un yeni cumhurbaşkanlığı döneminde de medyaya sıkı sansür uygulayacağı ve dikte yönetimine devam edeceği konusunda endişelerini dile getirdi.

RSF bir açıklama yayınlayarak, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un yasaları hiçe saydığını, ülke anayasasının bir kişinin en fazla iki dönem cumhurbaşkanlığı yapabileceği maddesini değiştirmeye ihtiyaç duymadan dört kez kendini başkanı ilan ettiğini ifade ederek eleştirdi.

Örgütün açıklamasında “Hhileli seçimlerden sonra, Kerimov dördüncü cumhurbaşkanlığı dönemini başlatmaya hazırlanıyor” denildi.

RSF Orta Asya ve Doğu Avrupa ülkeleri bölümü başkanı Johann Bihrat’a göre 29 Martta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Özbek halkını tebrik etmek halka geçmiş olsun dileğinde bulunmak gerekiyor.

Açıklama şu ifadelerle sonlandırıldı:

“Geçen Pazar Özbekistan’da yapılan seçimlere gerçek bir seçim demek mümkün değildir. Bu öncelikle medya özgürlüğü ile ilgili bir durumdur. Çünkü fikir ve basın özgürlüğü olmadan, adaylar kendi aralarında memleket geleceği ile ilgili alternatif görüşleri ortaya koymadan nasıl seçim kampanyası yürütülür? Fikir ve eylemde çoğulculuk olmadan demokratik seçimlerden söz etmek mümkün değildir.”

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın