Rusya Kazakistan’dan kiraladığı araziyi geri veriyor

Kazakistan ve Rusya arasında Rusya’ya kiralanan Baykonur arazisinden 25 bin hektarın geri verilmesi konusunda ön anlaşmaya varıldı

Kazakistan, uzay gemilerinin fırlatıldığı Baykonur bölgesinde Rusya’ya kiraladığı arazileri geri alma sürecini başlat. Kızır Orda Valisi Krumbek Kuşerbayev’in Rusya Federal Uzay Ajansı (“Roscosmos”) başkanı Igor Komarov ile yaptığı toplantıda Rusya’ya kiralanan araziden 25 bin hektarın geri verilmesi konusunda ön anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Novosti-Kazakistan ajansına göre geri alınan topraklar Toretam ve Akai kentlerinin hudutlarını genişletmek için kullanılacak.

Ayrıca toplantıda “Baykonur” kozmodromunun bu yıl 2 Haziran’da yapılacak 60. yıldönümü ve Zafer bayramının 70. yıldönümü törenleri arifesinde gerçekleştirilecek eylem planları da masaya yatırıldı.

Rusya Baykonur kozmodromu ve Baykonur şehrini Kazakistan’dan 2050 yılına kadar kiralamıştı. 2014’ün Aralık ayında Rusya Kazakistan’a Baykonur şehrindeki altı okul ve bir anaokulu geri verdi. Kızıl Orda Valisi bunu şöyle yorumlamıştı:

“Şehirdeki 6 Kazak okulunda öğrenciler Rusya standartlarına göre eğitim alıyorlar. Onlara ‘Putin bizim devlet Başkanımız’ diye öğretiliyor. Sonra bu çocukların bizim Üniversiteyi de kazanmaları mümkün değil. Bunun hak ihlali olduğunu düşünüyoruz.”

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın