ABD, Orta Asya stratejisini yeniliyor

ABD’nin Orta Asya ülkeleri ile ilgili stratejisinde değişikliğe gittiği ve önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacağı belirtildi

ABD Orta Asya’da stratejisini yeniden değerlendirdiği ve önümüzdeki günlerce bu konuda ayrıntılı bir raporu kamuoyuna açıklayacağı ifade ediliyor.

Bölge uzmanlarına göre 2001 yılından bu yana ABD’nin Orta Asya’daki politikası Afganistan’daki çatışmalar üzerine kurulmuştu. Şimdi yeni bir stratejinin geliştirileceği belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı basın sekreteri kısa bir açıklama yaparak, yeni dönemde bölgedeki güvenlik stratejisinin değişmeyeceğini, bunun yanında bölgesel ekonomilerin küresel pazarlara katılımı, insan haklarına saygı ve demokratik yönetimi geliştirme gibi konularda Orta Asya hükümetleri ile işbirliği içinde çalışmaya devam edileceğini bildirdi.

ABD yeni dönemde özellikle bölgenin tarihi yüzünü belirleyen İpek Yolu projesini güçlendirmenin Orta Asya’da güvenliğe katkı sağlayacağını düşünüyor. Bununla Orta Asya devletlerinin küresel pazarda eski konumuna yeniden kavuşması ve uluslararası ticaret kavşağına dönüşeceği umuluyor.

ABD’nin Orta Asya’da stratejisini yeniden belirlemesinde Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik girişimleri ve Sovyetler Birliği topraklarındaki uygulamalarının etkin olduğu belirtiliyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın