Putin, Avrasya’da ortak para birimi istedi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrasya Ekonomi Birliği içinde ortak bir para değeri kullanılmasını teklif etti.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da dün yapılan zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kur ortaklığı için imkanların görüşülmesi için zamanın geldiğini söyledi. Putin, ‘Omuz omuza’ birlikte çalışarak, dışardan gelen ekonomik ve mali tehditlere daha kolay tepki gösterebileceklerini belirtti.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbeyef de birliklerinin büyük sınavlarla karşı karşıya olduğunu, bu yüzden birliklerini daha da güçlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Avrasya Ekonomi Birliği on yıllık bir hazırlık çalışmasından sonra geçen yıl Mayıs ayında kuruldu. Kurulduğunda Rusya, Beyaz Rusya ve Kazakistan’ın üye olduğu birliğe daha sonra Ermenistan ve Kırgızistan da katıldı. Birliğin kurulmasına batıdan gelen tepkilerde Putin’in eski Sovyetleri yeniden canlandırmayı amaçladığı öne sürülmüştü.

Ukrayna krizinin de ortaya çıkması, AB ile Avrasya arasında bir tercihe zorlanmasından dolayı çıktı. Astana’daki zirvede Nazarbayef, 3 müttefik ülkenin Ukrayna’nın güçlü, istikrarlı ve toprak bütünlüğüne sahip bağımsız bir devlet olmasını istediklerini dile getirdi.

Dün yapılan zirve öncesinde Kazak Devlet Başkanı Nazarbayef, Putin ve Beyaz Rusya Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko ile ayrı ayrı, başbaşa görüştü. Her iki lider de Kazakistan’da Nisan’da yapılacak başkanlık seçimlerinde 23 yıldır ülkeyi idare eden Nazarbayef’i destekliyor.

Dünya Bülteni 

Alakalı yazılar

Yorum yazın