Türkmenistan-Hindistan arasına 7.6 milyar dolarlık hat

Türkmenistan’dan başlayıp Afganistan ve Pakistan üzerinden geçerek Hindistan’a ulaşacak doğalgaz boru hattının maliyetinin 7,6 milyar dolar olacağı bildirildi

Hindistan ile Türkmenistan arasında inşa edilmesi planlanan doğalgaz boru hattının maliyetinin 7,6 milyar dolar olacağı bildirildi.

TASS ajansı Hindistan Petrol ve Doğal Gaz Bakanlığı raporunu kaynak göstererek Türkmenistan’dan Hindistan’a uzanacak doğal gaz boru hattı maliyetinin 7,6 milyar dolar olacağını bildirdi.

Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattının inşasına bu yıl başlanacağı bildirildi. Hint petrol ve gaz departmanı raporunda “Projenin fizibilite çalışmasına göre, tahmini maliyet yaklaşık 7,6 milyar dolar olacak” denildi. 1814 km uzunluğundaki doğalgaz boru hattı Türkmenistan’ın güneydoğu bölgesinden başlayacak, Afganistan’ın Herat ve Kandahar şehirlerinden geçerek Pakistan’ın Ketta ve Multan şehirleri üzerinden Hindistan’ın Pencap kentine ulaşacak.

Türkmenistan Rusya, İran ve Katar’dan sonra dünyanın en büyük dördüncü doğalgaz rezervlerine sahip. TAPI boru hattı kapasitesinin yılda 38 milyar ya da günde 90 milyon metreküp olacağı ön görülüyor. Plana göre Afganistan bu gazın 14 milyon metreküpünü, Hindistan ve Pakistan’ın ise her biri 38 Milyon metreküpünü satın alması bekleniyor.

Daha önce bu gaz hattının inşaatının Fransız şirketi “Total”a verildiği bildirilmişti.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın