Öldürülen Tacik muhalif liderin yerine seçiidi

Tacik muhalif lider Kuvatov’un yerine, onunla birlikte Grup 24 hareketini kuran Şerefeddin Gadoev getirildi. Kuvatov’un katil zanlılarından biri ise tutuklandı

İstanbul Fatih’te silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Tacikistanlı muhalif lider Umarali Kuvatov’un yerine “Grup 24” liderliğine Şerefeddin Gadoev getirildi. Sabir Valiev ise hareket başkanın yardımcısı oldu.

“Ozodi” radyosuna konuşan yeni başkan Gadoev, Kuvvatov’un ölümünden sonra ilk toplantılarını yaptıklarını belirterek, “Grup 24” hareketinin Tacikistan’da halkın uyanışı ve sosyal ve siyasal adaletin tesisi için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

ŞEREFEDDİN GADOEV KİMDİR? 

Gadoev, 19 Mayıs 1985 tarihinde Hatlon ilinin Farhor ilçesinde doğdu. 2009 yılında Tacikistan Milli Üniversitesi Uluslararası ilişkiler bölümünden mezun oldu. 2014 yılında İspanya’da siyasi yönetim dersleri aldı.

Tacikistan’da “Gold Tur Trans” şirketinin yöneticiliğini yapan Gadoev, 2012 yılında Umarali Kuvatova ile birlikte Tacikistan’ı terk etti. İkili Tacikistan Cumhurbaşkanı İmomali Rahmanov’u kendilerinin iş yerlerine yasa dışı el koyduklarını gerekçe göstererek birlikte “24 Grubu”nu kurdu.

Tacik muhalif hareketin son toplantısını nerede ve ne zaman yaptığı ise açıklanmadı.

BİR KİŞİ TUTUKLANDI

Kuvatov’un, 5 Mart’ta akşam saatlerinde ailesiyle yürüdüğü sırada silahla başından vurularak öldürülmesine ilişkin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alınan Tacikistan uyruklu 3 kişinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

İşlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen 3 şüpheliden Süleyman G, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Diğer şüpheliler, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Umarali Kuvatov, 5 Mart’ta akşam yemeği için evlerine konuk olan aile dostu Tacikistanlı Süleyman G’nin getirdiği pilavdan yedikten sonra eşi ve 2 çocuğuyla yürüyüşe çıkmış, Molla Gürani Mahallesi Simsar Sokak’a geldiklerinde tabancayla başından vurularak öldürülmüştü.

Yapılan incelemelerde Kuvatov ailesinin yediği pilavın da zehirli olduğu belirlenmişti. Olaya ilişkin Süleyman G’nin de aralarında yer aldığı 3 kişi gözaltına alınmıştı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın