İslam Kerimov’u Eleştiren Aktivist Bir Haftadır Kayıp

Özbekistan’da yaklaşan seçimler öncesi İslam Kerimov yönetimi muhaliflere ve insan hakları kuruluşlarına yönelik baskılarını arttırdı. Son olarak insan hakları aktivistlerinden Alikul Sarimsokov’dan 3 Mart’tan bu yana kayıp olduğu bildirildi.

Sarimsokov’un arkadaşları bir haftadır telefonunun kapalı olduğunu ve hiçbir şekilde ona ulaşamadıklarını ifade ediyor. Ülkenin başkenti Taşkent ve Jizzak ili polis merkezine başvuran Sarimsokov’un akrabaları da kendilerini tatmin edecek cevap alamadı.

Alikul Sarimsokov Özbekistan İnsan Hakları Savunucuları Birliği üyesidir. Bu sivil kurum örgütü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İslam Kerimov’un aday olmaması gerektiğini ve adaylığının anayasaya aykırı olduğunu savunuyor. Birlik Kerimov’a resmi çağrıda bulunarak 29 Mart’ta yapılması planlanan seçimlere katılmamasını istemişti.

Alikul Sarimsokov’un son zamanlarda Taşkent’te cumhurbaşkanlığı sarayı önünde az sayıda katılımcıyla gerçekleşen protestolara katıldığı da gelen bilgiler arasında.

77 yaşındaki İslam Kerimov, Özbekistan’ı 1980 yılından bu yana yönetiyor. Uluslar arası insan hakları kuruluşlarının raporlarına göre Kerimov yönetimi en çok hak ihlali yapan rejimlerin başında geliyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın