Tacikistan’daki İslami Diriliş Partisi 1 Mart’ta yapılan genel seçimlerde düşük bir oy alarak meclise giremedi. Bu parti tarihinde bir ilk olarak ifade ediliyor
Tacikistan’da 1 Martta gerçekleşen genel seçimlerde mecliste grubu olduğu halde yüzde 1,5 oy alan Tacikistan İslami Diriliş Partisi (TİDP) başarısız oldu. Bunun nedeni olarak ülkenin otoriter rejimi, uluslararası siyasetteki karmaşıklık ve parti yönetimindeki zaafiyet gösteriliyor.
Tacikistan’ın 1991 yılında bağımsızlığını kazanmasından bu yana TİDP ilk kez temsilcilerini Meclise sokamadı. Yerli ve yabancı uzmanlara göre diktatörlükle yönetilen ülkede zaten İslami partinin seçimde büyük başarı göstermesi imkânsız. Uzmanlara göre son zamanlarda eski Sovyetler hududunda yaşanan olayların, özellikle de Ukrayna krizi, batı ve Rusya ekonomik çatışmasının Orta Asya ülkelerini derinden etkilediği konusunda hemfikir durumdalar.
Duşanbeli siyaset uzmanı Raşid Gani’ye göre eski Sovyetler hududundaki krizlere bir de Irak ve Suriye savaşlarına medyada büyük ölçüde yer verilmesi Tacik toplumunda İslami parti hakkında kuşkular uyanmasına neden oldu.
TİDP yöneticilerine göre ise Rahmonov hükümetinin baskısı ve bunun sonucunda parti itibarının halk nezdinde sarsılması da seçim sonuçlarını ciddi etkilemiştir. Onlara göre, hükümetin İslami partiyi sarsmaya yönelik baskılar seçimlerde onun yenilgisine yol açtı.
Seçim öncesi ve sonrası partinin bazı üyeleri tutuklandı ve en az 3 bürosu kapatıldı. TİDP lideri Muhiddin Kabiri, zorluklara rağmen, parti faaliyetlerini canlandırmak istiyor. Kabiri partisinin Tacik toplumuna yararlı olduğunu belirterek Rahmonov hükümetini partisi konusunda acele ve yanlış kararlar almaması konusunda uyardı. Kabiri ayrıca partisinin El-Kaide ve İŞİD gibi gruplara karşı mücadelede yardımcı olacağını de sözlerine ekledi.
Dünya Bülteni