Özbekistan ve Orta Asya Eski Müftüsü Muhammed Sadık Muhammed Yusuf Vefat Etti – Шайх Муҳаммад Содиқ Муҳаммад Юсуф оламдан ўтди

Özbekistan’ın önemli alimlerinden Hilal isimli bir tefsir kaleme alan Şeyh Muhammed Sadık Muhammed Yusuf vefat etti

Özbekistan’ın önemli İslam alimlerinden, Mekke’deki “İslami Rabta” kurucularından Şeyh Muhammed Sadık Muhammed Yusuf’un vefat ettiği bildirildi.

Şeyh Muhammed Yusuf’un dün bazı talebeleriyle basketbol sahasında antrenman yaparken aniden fenalaştığı bildirildi. Doktorlar ölüm nedeninin kalp krizi olduğunu açıkladı.

Özbek alim, 1952 yılında Andican bölgesinde doğdu. İlk İslami eğitimini imam olan babasından aldı. Sonra Buhara medresesinde ve Libiye’de eğitime devam etti. Sovyetler’in son döneminde Şeyh Muhammed Yusuf o zamanki Orta Asya Müslümanları Dini idaresinin başkanı oldu. Gorbaçov’un reformlarını destekleyen Şeyh Yusuf, SSCB döneminde milletvekilliğine seçilmişti.

Özbekistan’ın bağımsızlığından sonra Şeyh Muhammed Yusuf Kerimov rejiminin baskısı sonucu Türkiye ve Libiye’ye hicret etmek zorunda kaldı. 1998 yılında Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un daveti üzerine ülkesine döndü ama kendisine resmi görev verilmedi.

Muhammed Yusuf, “Hilal” ismiyle bir Kur’an-ı Kerim tefsiri yazdı. Onun “Hadis ve Hayat”, “İman” ve diğer kitapları sadece Özbekistan’da değil bütün eski Sovyet ülkelerinde en çok okunan ve satılan eserler arasında yer aldı.

Özbek imam, Kerimov, Kaddafi ve Ramzan Kadirov gibi diktatör olarak bilinen liderlere karşı ılımlı yaklaşımı sebebiyle eleştiriliyordu.

Dünya Bülteni

ЎЗБЕКЧА

Шайх Муҳаммад Содиқ Муҳаммад Юсуф 10 март куни Тошкентда юрак хуружидан вафот этди. Озодликнинг Тошкентдаги манбаларига кўра¸ шайхнинг Ислом университети спорт залида баскетбол ўйнаëтганда юрагига зўр тушиб оламдан ўтгани тахмин қилинмоқда.

Ҳозирча ўлим сабабига оид тиббий хулоса Озодликка маълум эмас.

Шайхнинг ўлимига оид норасмий хабарни унинг яқинлари¸ шунингдек Ўзбекистондаги ярим расмий ахборот сайтлари тасдиқлади.

Марҳумнинг жанозаси 11 март куни Тошкент шаҳридаги Шайх Зайниддин жомеъ масжидида (Кўкча) пешин намозидан сўнг ўқилиши маълум қилинди.

Ozodlik Radiosi

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın