Rusya’daki Ekonomik Kriz, Rusya’ya Göçmen İşçi Gönderen Türk Cumhuriyetlerini de Zorluyor

Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların da etkisiyle, Rusya ekonomisi 2009 krizinden bu yana ilk defa durgunluğa girdi. Ruble geçen yıl yarı yarıya değer kaybetti.

Rusya’ya çalışmaya giden yabancılar, hem göçmenlere getirilen kısıtlamalar, hem de ruble cinsinden ücretlerinin alım gücünün azalması yüzünden ülkelerine geri dönüyor.
Bundan en fazla etkilenen ülkelerden biri de Kırgızistan. Resmi rakamlara göre Rusya’da çalışan Kırgızların sayısı 540 bini buluyor. Göçmen işçilerin ülkelerine gönderdikleri para, Kırgızistan ekonomisinin yüzde 20’sini karşılıyor. Ancak Kırgızlar, iş bulamayınca ülkelerine dönüyor.
Bunlardan biri de hem ekonomi, hem hukuk eğitimi gördüğü halde, ancak inşaat alanlarında iş bulan Daniyar Anarbayev. Anarbayev, 8 yıllık çalışmanın ardından ülkesine 2 oğlu ile annesinin yanına döndü. Eşi ise şimdilik hala Rusya’da. Anarbayev halen işsiz. eşinin de Kırgızistan’a dönmesi halinde ailesine nasıl bakacağını bilemiyor. Zira Kırgızistan’da da ekmek aslanın ağzında…
Yetkililer, bu yıl gurbetteki işçilerden Kırgızistan’a gönderilecek paranın en az beşte bir oranında düşeceğini tahmin ediyor.
TRT AVAZ

Alakalı yazılar

Yorum yazın