AB, Türkmenistan ve Azerbaycan’dan doğal gaz almak istiyor

AB ülkelerinin doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yarısı Rusya’dan temin ediliyor, ancak sıkça yaşanan sevkiyat sorunlarından dolayı AB Komisyonu Türkmenistan ve Azerbaycan’dan gaz almak istiyor.

Ukrayna ile Rusya arasındaki kriz devam ettiğinden AB Komisyonunun, Azerbaycan ve Türkmenistan’la doğal gaz pazarlıklarını hızlandıracağı bildirildi. Almanya’da yayınlanan haftalık dergi ‘Spiegel’in internet yayınında bildirildiğine göre AB Enerji Birliği tarafından bir tasarı hazırlandı. Bu yıl içinde AB ile iki ülke arasında bir mutabakat zabtı imzalanacak. 2016’ya kadar Brüksel’de Avrupa’nın doğal gaz ihtiyacının giderilmesiyle ilgili yeni bir plan hazırlanacağı belirtildi.

AB ülkeleri doğal gaz ihtiyaçlarının üçte ikisini AB dışındaki ülkelerden ithal ediyorlar. Rusya AB’ye doğal gaz ihrac eden ülkeler arasında birinci sırada yeralıyor. AB’nin doğal gaz ihtiyacının üçte birini temin eden Rus gazının yaklaşık yarısı Ukrayna üzerinden Avrupa’ya geliyor. Geçtiğimiz yıllarda bu yol üzerinden yapılan sevkiyatlarda sık sık sorunlar yaşandı. Geçen yıl Ukrayna ile Rusya arasında başlayan Kırım ve doğu Ukrayna gerginliği bu sorunların daha da artmasına neden oldu.

AB Komisyonu ba ayın başında Avrupa’daki enerji politikasının yeniden düzenleneceğini bildirmişti. Komisyon AB üyesi ülkeler arasında daha sıkı enerji işbirliği yapılmasını istiyor. Çarşamba günü AB tarafından hazırlanan yeni enerji konsepti kamuoyuna tanıtılacak.

Dünya Bülteni 

Alakalı yazılar

Yorum yazın