Türkmenistan’da yedek askerlere çağrı

Türkmenistan, Afganistan’daki gelişmeler üzerine yedek askerleri göreve çağırmaya başladı

Türkmenistan’da yedek asker ve subaylar orduya alınmaya başlandı. Afganistan’daki gelişmelerin ve sınırdaki gerginliğin bu kararı etkilediği belirtiliyor.

Türkmenistan Günlüğü gazetesindeki habere göre yedek asker ve subaylar üç aylık askeri eğitim için ordu birliklerine çağırılıyor. Çağrılan askerler genellikle kendi bölgelerindeki askeri birliklerde eğitiliyor. Yedek askerlerin sonbahar çağrısının geçen yıl Aralık ayı sonuna kadar yürütüldüğü bildirildi.

Geçen yıl Kasım ayında, “Askeri Görev ve Askerlik Sorumluluğu” değişiklikler yasasında değişiklikler yapılmıştı. Bu değişikliklerle ülkenin bütün üniversitelerinde askeri eğitim bölümleri kapatıldı ve üniversite mezunları için de askerlik süresi iki yıl oldu.

Bunun yanında ülkenin bütün bölgelerinde öğrencilerin lise mezunu olduklarında 18 yaş sınırına gelmesi ile hemen askere alınacakları bildirildi.

Askeri yasa ve hizmette bu tur değişiklerin yapılması Türkmenistan yönetiminin komşu Afganistan’da yaşanmakta olan olaylardan ve Türkmen-Afgan sınırındaki gerginlikten ciddi endişe duyduğunun göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın