Kazakistan 2025’te Latin alfasine geçiyor

Kazakistan, kademeli olarak uygulanacak bir programla 2025’te tamamen Latin alfabesine geçmiş oalcak

Kazakistan’ın Latin harflerinin kullanımına kademeli olarak geçiş için tasarlanan programın kabul edildiği bildirildi.

Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Aristanbek Muhammedoğlu yaptığı açıklamada ülkesinin Latin alfabesine geçiş programının kabul edildiğini söyledi.

Kazak bakan, program kabul edildiğini ve doğal süreci içerisinde devam edeceğini belirterek programı aceleye getirip işi zora sokmak istemediklerini kaydetti. Bakana göre Latin alfabesine geçiş için ana adımlar 2025 yılında atılacak ve program tamamlanacak. Muhammedoğlu konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi bilim adamlarımız dikkatle bu konuyu araştırıyorlar. Biz program için gerekli eğitim hazırlıklarını yapmalıyız. Çünkü uygulanması için ders kitapları ve başka eğitim araçları hazırlanmalıdır. Aynı ciddiyetle bilgisayar programlarını ve kullanımını da yeni alfabeye göre yeniden düzenlemeliyiz.”

Kazak Bakan ekonomik kriz nedeniyle bu yıl Kültür Bakanlığı bütçe harcamalarında bazı kısıtlamalar olacağını, bunun inşaat ve sanayi alanlarını kapsayacağını ancak bu kısıtlamalardan ders kitaplıklarının basımı ve diğer kültür çalışmalarının etkilenmeyeceğini ifade etti.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın