Tacik aktivist Moskova’da kaçırıldı

Önemli Tacik aktivistlerden Maksud İbragimov Moskova’da gözaltına alındıktan sonra kayboldu

Orta Asya İnsan Hakları Merkezi Tacikistan Genç Uyanış hareketi lideri Maksud İbragimov’un Rusya’da kaçırıldığını açıkladı. Tacik aktivistleri aynı zamanda muhalif “Grup 24” hareketinin üyesi olan İbragimov’un Rus özel servisleri tarafından Tacikistan’a iade edildiğimden endişe ediyor.

İbragimov 20 Ocakta kayboldu. Moskova şehir polis departmanı İbragimov’un 20 Ocakta tutuklandığını ve aynı gün serbest bırakıldığını açıkladı. Ancak 26 Ocak’ta Moskova şehri Preobrajenskiy ilçe mahkemesi Ibragimov’un akrabalarına Tacikistan hükümetine teslim edildiğini tebliğ etti. Tacik hükümeti yetkilileri bu konuda açıklama yapmayı reddetti.

“Tacikistan Genç Uyanış hareketinin lideri Maksud İbragimov Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman hükümetine karşı yaptığı eleştiriler ile ün kazanmıştı. Son 10 yıldır Rusya’da yaşayan 37 yaşındaki İbragimov Rus vatandaşlığına geçmişti. Ancak yakınlarına göre geçen yılın sonunda Rus vatandaşlığından çıkarıldı. Ayrıca, o günlerde kimliği belirsiz kişiler Maksud İbragimov’a bıçakla saldırarak yaralanmasına neden oldu.

Orta Asya İnsan Hakları Merkezi Ibragimov’un Tacikistan’da hayatının tehlikede olduğunu ve insan hakları kuruluşlarını bu konuya kayıtsız kalmaması için göreve çağırdı.

Rusya’da son iki ay içerisinde 10’dan fazla Tacikin kaçırıldığı belirtiliyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın