Çin, Uygurlara uyguladığı baskıyı artırdı

Çin Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur Türkleri’ne uyguladığı baskıyı artırarak devam ettiriyor

Pekin Doğu Türkistan üzerindeki baskısını artırmaya devam ediyor. Çin’in bu bölgesinde, gözaltına alınan Uygurların sayısı yaklaşık olarak iki katına çıktı. Çin hükümetleri geçmişten bugüne kadar Müslüman Uygur azınlık üzerinde büyük  bir baskı uygulamaya devam ediyor.

Binlerce Doğu Türkistanlı Çin hapishanelerinde tutuluyor. 2004 yılında Doğu Türkistan’da göz altına alınanların sayısının en az 27 bin 164 olduğu ifade ediliyor. Çin’in resmi gazetesi China Daily, 2013 yılında bu sayının yüzde 95 oranında arttığını duyurdu.

UZUN TUTUKLULUKLAR

Çinli Başsavcı Savcı Nixiang Yibulayin uzun süren tutukluluklarla ilgili olarak, “Tutuklamalar ve cezai kovuşturma arasındaki gecikme süresini, şüpheliler olabildiğince hızlı yargılanabilsin diye ve bölgede terörle mücadele konusundaki kararlılığı göstermek için, belli başlı terör olaylarında kısaltıyoruz.” ifadelerini kullandı.

China Daily adli yanlışları ele aldığı editör yazısında, hızlı yargılama prosedürlerine ve konuşturmak için işkenceye başvurmayı da kapsayan cezai uygulamalara son verilmesi çağrısında bulunuyor. Fakat bu yazıda Doğu Türkistan’a atıfta bulunulmuyor.

Savcıya göre, hızlandırılmış yargılama prosedürü özellikle bölgenin başkenti Urumçi’de bir Pazar yerini hedef alarak, motosikletle patlayıcıları atıp kalabalığa karışan “terör saldırısı” faili saldırganlar için uygulandı. Resmi kaynaklara göre, söz konusu olayda 4 saldırganla birlikte toplam 39 kişi ölmüş, 90’dan fazla kişi yaralanmıştı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın