Çin Doğu Türkistan’daki 17 görevlisini cezalandırdı

Çin Doğu Türkistan’da eylül ayında medyana gelen patlamalar ve olaylarda ihmali olduğu gerekçesiyle 17 görevlisini cezalandırdı

Çin’in kuzeybatısında bulunan Uygur Özerk Bölgesi’nde geçen eylül ayında meydana gelen patlamalar nedeniyle 17 yetkilinin ceza aldığı bildirildi.

Şinhua ajansının haberine göre, eyaletin Disiplin Kurulu yetkilileri, Luntay ilçesi Çin Komünist Partisi (ÇKP) Başkanı Liu Fulin ve yardımcısının yanı sıra vilayet ve kasabalarda görevli toplam 17 yetkilinin meydana gelen patlamalarda ihmalleri olduğunu kaydetti.

Luntay bölgesinin ÇKP Başkanı Liu ve Terakbazar kasabası başkanının görevden alındığı belirtilirken, diğer yetkililerin aldığı cezalara ilişkin detaylı bilgi verilmedi. Luntay’da geçen eylül meydana gelen patlama ve olaylarda, saldırgan olduğu öne sürülen 40 kişinin yanı sıra 6 sivil ve 4 güvenlik görevlisinin öldüğü belirtilmişti. Patlamalarda ayrıca 54 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

Çin polisinin, olayın ardından saldırganların bazılarını ateş açarak vurduğu ifade edilmiş ve bazılarının ise patlamada öldüğü kaydedilmişti. Ayrıca güvenlik yetkilileri, olayın “organize bir terör saldırısı” olduğunu savunmuştu. Ülkede geçen yılın başından bu yana yürürlükte olan terörle mücadele yasası kapsamında bölgede geniş güvenlik önlemleri alındığı biliniyor.

Uluslararası gözlemci kuruluş ve yabancı gazeteciler “güvenlik gerekçeleri” nedeniyle bağımsız çalışmalarda bulunamazken, bölgedeki birçok sorun “radikal” oldukları iddia edilen gruplara atfediliyor. Çin yönetimi Doğu Türkistan’daki olaylarla ilgili basın kuruluşlarına sansür uyguluyor. Yaşanan olaylar resmi medya üzerinden kamuoyuna duyuruluyor ancak birçoğunda ayrıntılı bilgi verilmiyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın