Özbekistan ve Rusya’nın Muhacirlere Yönelik Katliamını Protesto Ediyoruz !

 

türkistan-yeter

Son yıllarda yoğunlaşan Özbek ve Çeçen muhacir cinayetlerini protesto etmek için TÜRKİSTAN-DER tarafından bir Kitlesel Basın Açıklaması etkinliği düzenleniyor. Önümüzdeki Pazar günü (11 Ocak 2014) Fatih Saraçhane Parkı’nda saat 13.00’te gerçekleştirilecek olan etkinliğe Mazlumder ve Doğu Türkistan Maarif Derneği de aktif olarak destek veriyor.  Türkiye’de muhacerette bulunan Özbeklerin basın açıklamasına büyük ölçüde katılımı bekleniyor.

Basın açıklaması metni aşağıdadır:

YETER !

Özbekistan ve Rusya’nın muhacirlere yönelik cinayetlerini protesto ediyoruz!

Yurt dışına hicret etmek zorunda kalan Özbek muhaliflere yönelik suikastler devam ediyor. En son olarak Türkiye Cumhuriyeti topraklarında, İstanbul’da Abdullah Buhari hoca, Rus ve Özbek istihbarat elemanları tarafından öldürüldü.

Daha önce Rusya, Kırgızistan ve İsveç’te yapılan suikastler zincirinin son halkası İstanbul Zeytinburnu oldu.

Özbek muhacirlere yönelik cinayetleri Özbekistan devleti’nin işlediği, Rusya’nın da yardım ve yataklık ederek suça iştirak ettiği ortaya çıkmştır. Bu suikastler, Türkiye’de daha önce işlenen “Çeçen cinayetleriyle” de benzerlik göstermektedir. Çeçenistan’daki Rus işgaline karşı olan Çeçen kardeşlerimiz, Rus istihbaratı ve kukla Kadirov yönetiminin işbirliği ile katledildiler.

Şimdi de, Özbekistan’daki diktatörlük rejimine karşı olan Özbek ilim adamları ve siyasetçiler hedef alınmaktadır.

Özbekistan’daki gayrimeşru Kerimov yönetimi, muhaliflere yönelik kaçırma/ kaybetme, suikast düzenleme gibi saldırılarına 1992 yılında başladı.

İlk kaçırılan İslam alimi/ İmam Abdulla Utaev 1992 yılından beri kayıptır. Özbekistan’da istihbarat elemanları tarafından sorgulanmak üzere götürüldükten sonra kendisinden bir daha haber alınamadı.

İkinci olarak tanınmış İslam alimi Abdulvali Qari, 1995 yılında Taşkent havaalanından götürüldü ve bir daha haber alınamadı.

Bundan sonra gerçekleştirilen önemli başlıca suikastlerden bazıları:

2006 yılında Kırgızistan’ın Karasu şehrinde Serahsi Camii imamı Muhammad Rafiq Kamalov, yanında bulunan iki kişi ile birlikte öldürüldü. Kırgızistan resmi makmları tarafından yapılan açıklamaya göre ‘operasyonu’ Özbekistan MHH (istihbarat) elemanları gerçekleştirdi.

2007 yılı 24 Ekim’de Kırgızistan’da gazeteci ve insan hakları savunucusu Alişir Saipov‘a yapıldı. Kırgızistan vatandaşı olan Alişir Saipov, Özbek muhaliflerle işbirliği yaptığı için Oş şehrinde silahla vurularak öldürüldü.

2010 yılı ekim ayında Rusya Sibiryası Nur İslam Partisi imamı Isomiddin Akbarov hoca arabadayken iki şahıs tarafından kalaşnikof silahlarla öldürüldü. Katiller bulunamadı.

2011 yılında Moskova’da, Özbekistan Halk Hareketi Rusya temsilcisi Fuat Şakiri‘ye suikast düzenlendi. Şakiri Rusya’nın İvanova şehrinde 24 Eylül 2011 günü yapılan silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti.

2012 yılında İsveç’te muhacerette bulunan Özbekistanlı İslam alimi Abid Qari Nazarov‘a yapıldı. 2 Şubat 2012 yılında İsveç’in Stromsund şehrinde Rus asıllı Yuri Jukovskiy isimli şahis Abid Qari Nazarov‘a evinin önünde yakın mesafeden ateş açarak suikast yaptı. Ağır yaralanan Abid Qari, iki yıl komada kaldıktan sonra geçtiğimiz günlerde komadan çıktı. Nazarov’a yapılan saldırı ile ilgili biri kadın üç kişi yakalandı ve Özbekistan istihbaratı ile ilişkilerini itiraf ettiler.

Rusya’nın Yekaterinburg şehrindeki Kamalat Medresesi’nin müdürü Muxtorjon Aka bıçaklanarak öldürüldü.

Sonuncu suikast 10 Aralık 2014 günü İstanbul’da Abdullah Buhari hocaya karşı gerçekleştirildi. Buhari hoca, silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Katiller ve azmettiriciler yakalandı ve suçlarını itiraf etti. Olayın faili yine aynı idi: Özbekistan istihbaratı MHH ve Rus istihbaratı FSB.

Bu saldırı, suikast ve cinayetlerden başka yüzlerce kişi Özbekistan’da işkence altında can vermiştir. İşkencede öldürülenler arasında, 1999 yılında Türkiye’nin “işkence yapılmayacağı ve öldürülmeyeceği” konusunda yazılı teminat aldıktan sonra Özbekistan’a teslim ettiği Zeynüddin Askarov da bulunmaktadır. Yine Özbekistan’ın işkenceleriyle ünlü Jaslik hapishanesinde 2000 yılında diri diri kaynar suda haşlanarak öldürülen Muzaffer Avaz’ov unutulmamıştır.

Özbekistan halkı, Sovyet kalıntısı faşist Kerimov diktatörlüğü altında, en temel insani haklarından mahrum durumdadır. Dini eğitim, ibadet ve hicab yasaklarının yanısıra, siyasi örgütlenme, basın ve konuşma özgürlüğü bulunmamaktadır. Bu sebeplerle yüzbinlerce Özbekistanlı ülkelerini terketmek zorunda kalmıştır.

Özbekistan’da ekonominin çökmesine de sebep olan Kerimov Diktatörlüğü, ayakta kalabilmek için sürgündeki muhaliflere suikast düzenlemektedir. Türkiye devletinin topraklarında, Türkiye’nin de hukukuna tecavüz ederek yapılan bu saldırıları lanetliyoruz.

 

Özbekistan ve Rusya’nın organize ettiği siyasi cinayetlere dur demek için 11 Ocak Pazar günü Saat 13.00’te, Fatih Saraçhane Parkı’nda basın açıklaması yapılacaktır.

“TÜRKİSTAN-DER”                 “MAZLUMDER”            “Doğu Türkistan MAARİF DERNEĞİ”

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın