Çin’in önceki ay Afganistan Talibanı’ndan bir heyeti ülkede ağırladığı ve görüşmeler yaptığı öne sürülüyor. Görüşme Taliban tarafından da doğrulandı
Afganistan’daki Taliban Hareketinin Katar’daki siyasi büro şefi Kariddin Muhammed başkanlığındaki bir heyetin 2014 yılının Kasım ayı sonunda Çin’de temaslarda bulunduğu bildirildi.
Taliban’a göre heyet Çin yönetimine “Afganistan İslami Emirliği’nin konumunu ve önemini” anlattı. Ancak tarafların Pekin’de yaptıkları görüşmenin detayları basına açıklanmadı.
Kasım ayında Çin yönetiminin Taliban’la görüşme niyetinde olduğu ve Afganistan’da 100 Milyar dolarlık yatırıma hazırlandığı duyurulmuştu. Afganistan’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Eşref Gani de Çin’i ziyaret ederek ülkenin lideri ile görüşmeler yapmıştı. Çin yönetimi ekonomik ve askeri yönden yeterli güce sahip olmasına rağmen yakın komşusu Afganistan’daki istikrarsız durumdan tedirgin olduğunu gizlemiyor. Bu tedirginliğin temelinde Afganistan’daki uyuşturucu ticareti ve Taliban saflarında savaşan Uygurlar olduğu ifade ediliyor.
Çin’in Afganistan hükümeti ve Taliban hareketi arasında nasıl arabuluculuk yapacağı belirsizliğini koruyor.
Bölge uzmanı Ahmet Reşit BBC için yazdığı makalede Çin’in bugüne kadar hiçbir yabancı devletteki karışıklıklara aracı olarak katılmadığını belirtti. Başka gözlemciler ise Afganistan’da böyle bir göreve soyunan Japonya, İsviçre, Türkiye ve Katar devletlerinin başarısızlığını vurguluyor.
Afganistan sorununun önemli noktalarından biri de bu ülkedeki krize direkt müdahale etkisine sahip olan Pakistan’ın konumu. Bilindiği gibi bu devletin iç istikrarı sürekli olmadığı gibi, kendi Taliban’ı ile baş etmede de tam başarı sağlayamıyor.
Dünya Bülteni