Gülen cemaatinin Tacikistan’daki okulları kapatılıyor

Gülen cemaatinin Tacikistan’da bulunan okullarının faaliyet izninin sona erdiği, yeni iznin verilmeyeceği açıklandı…

Tacikistan’da Gülen cemaatinin Türk-Tacik liseleri olarak bilinen okullarının kapatılacağı bildirildi. Tacikistan Eğitim Bakanlığı bu okulları bünyesinde bulunduran Şelala Eğitim kurumları isimli şirketle anlaşmayı yenilemeyeceğini duyurdu.

Ozodi radyosuna açıklama yapan bakanlık yetkilisi Rahimjon Saidov anlaşma süresinin 2013 yılında dolduğunu ve uzatılmayacağını söyledi. Saidov, bakanlığın okullara ek faaliyet süresi vermeyyeceğini söyledi.

Türk-Tacik liseleri yöneticisi Selahaddin Günay ise okulların kapatılması konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Ozodi Radyosuna konuşan Hacı Kemal isimli okulun bir yetkilisi ise Tacikistan’daki faaliyetleri için verilen iznin 2015 yıl Nisan ayına kadar geçerli olduğunu söyledi. Şirket yeniden izin almak için Tacikistan Eğitim Bakanlığında prosedürü tamamladı, şimdi kendilerine yeniden izin verilmesini bekliyor.

Tacikistan’da Türk okullarının faaliyetleri 1993 yılında başlamıştı. Daha sonra 2003 yılında söz konusu anlaşma 10 yıl daha uzatıldı. “Şelale” şirketi, altısı Duşanbe’de olmak üzere Kurgan-Tube, Tursunzoda, Kulyab ve Khujand şehirlerinde 10 okul açmıştı.

Liselerde eğitim ücretsiz olarak başlamıştı, ama daha sonra öğretim yılı başına 1.000 dolar ücret alınmaya başlandı.

Tacik toplumunda Türk okulları hakkında farklı kanaatler var. Kimisi bu okulların ülkede Pan-Türkçülük fikirlerini yayma merkezlerine dönüştüğünü iddia ediyor. Ancak ülkenin önemli bir kısmı Türk okullarında eğitim düzeyinin yerel okullara göre çok daha yüksek olduğunu savunuyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın