Aral Denizini kurtarmak için 3 milyar dolar harcanacak

Geçtiğimiz 40 yılda Aral Denizi neredeyse yarı yarıya küçüldü, su seviyesi 18 metre düştü, deniz su hacmi beş defadan fazla azaldı, gölün tuzluluk oranı arttı ve ondaki balıklar kayboldu.

Pazartesi günü yayımlanan hükümet kararına göre Özbekistan hükümeti Aral Denizi havzasındaki çevre felaketini azaltmak için 3,05 milyar dolar ayırdı.

Karara göre 2,971 Milyar dolar konu ili ilgili 16 ulusal projelere ve 80,2 Milyon dolar ise bölgesel projeler için kullanılacak.  Bu paraların 2,15 Milyar doları uluslararası finans kuruluşlarının kredilerinden, kalanı ise Özbek tarafının öz kaynaklarından oluşuyor.

Projeler için bu fonların tahsis edilmesi Ekim ayında Urgenç şehrinde yapılan “Aral Denizi havzasında çevre felaketini azaltmak için işbirliği geliştirilmesi uluslararası Konferansında kararlaştırılmıştı.

Bu Konferans Özbek hükümeti ve “Uluslararası Aral denizini kurtarma Fonu” tarafından organize edilmişti.

Aral Denizi 1960 yıllara kadar dünyanın en büyük dördüncü iç gölü idi. Ancak son 40 yılda Aral Denizi neredeyse yarı yarıya küçüldü, su seviyesi 18 metre düştü deniz su hacmi beş defaya azaldı, gölün tuzluluk oranı arttı ve ondaki balıklar kayboldu.

1993 yılında Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan “Uluslararası Aral denizini kurtarma Fonu” nu tesis ettiler. 2008 yılından bu yana bu fon BM Genel Kurulu’nda gözlemci statüsüne sahiptir. Fon üyesi olan ülkeler 2003-2010 yıllarında uygulanan projeler için 2 milyar dolardan fazla para ayırdılar.

Şu anda 2011-2015 dönemini içeren ve BM ilgili kuruluşları, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Avrupa Birliği, donar ülkeler hükümetler ve Aral fonu işbirliğinde hazırlayan üçüncü programının gerçekleşmesi için çalışılıyor. Bu işbirliği ile ortaya çıkan 300’den fazla projelin gerçekleştirilmesi için 8,5 milyar dolardan fazla para kullanılması bekleniyor

ria.ru

Alakalı yazılar

Yorum yazın