Kırgızistan’la 1 milyar dolarlık yol haritası

Türkiye ve Kırgızistan, ticaret hacmini 1 milyar dolar seviyesine çıkaracak mutabakata imza attı. KEK toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Ata yurduna her türlü desteği vereceğiz” dedi.

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Türkiye-Kırgızistan ticaret hacmini artırmaya yönelik stratejik yol haritasını belirlendi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk- Kırgız Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 8. Dönem Toplantısı’nda Kırgız meslekdaşı Tayırbek Sarpaşev ile mutabakat zaptını imzaladı. Protokol, iki ülkeyi 1 milyar dolarlık ticaret hedefine götürecek yol haritası olarak kabul edildi. Toplantı sonrası açıklama yapan Numan Kurtulmuş, 2002’den bu yana ticaret hacminin 10 kat artarak 436 milyon dolar seviyesine ulaştığını söyledi. Bu rakamın yeterli olmadığının altını çizen Kurtulmuş, “Kısa sürede 1 milyar dolar seviyesinin aşılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

KALKINMAYA 790 MİLYON TL

Kırgızistan’ın Asya’nın yeni yıldızı olması için her türlü desteğin verileceğini söyleyen Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Buradaki Türk işadamlarının varlıkları daha da artacak. Kırgızistan’ın Avrasya serbest bölgesine katılması bunu destekleyecek. TİKA da çalışmalarını artıracak. Bu kapsamda 790 milyon civarında bir kalkınma yardımında bulunduk.”

YENİ TÜRKİYE KARDEŞİNİN YANINDA

Kurtulmuş, iki ülkenin ortak benzer süreçlerden geçtiğini vurgulayarak, “Kırgızistan 1990’lı yıllarda bağımsızlığını kazandı. Türkiye’de de 2000’li yılların başında güzel şeyler oldu. Bu tarihten itibaren eski Türkiye’den yeni Türkiye’ye doğru hızlı yol almaya başladı” dedi. Eski Türkiye’nin daha içine kapanık olduğunu ve korkularıyla yüzleşemediğini anlatan Numan Kurtulmuş şözlerini şöyle sürdürdü: “2000’li yıllardan sonra yeni Türkiye Orta Asya, Balkanlar ve Kafkaslar’daki dostlarımızın farkına vardı. Sadece farkına varmakla kalmadı, kültürel, siyası ve ticari ilişkilerimizi düzeltmeye de başladı. Siyasi istikrarla bu dostlukların artarak sürmesini temenni ederiz.”

TÜRKLER’DEN 689 MİLYONLUK PROJE

Türk müteahhitlik firmaları, Kırgızistan’da bugüne kadar 689 milyon dolar değerinde 65 proje üstlendi. KEK bildirgesine göre firmalar 2013’te 38.8 milyon dolarlık 12 proje, Aralık 2014 itibarıyla da 27.5 milyon dolarlık 2 projeye imza attı.

GASPIRALI BİŞKEK’TE ANILDI

Türk dünyasının en önemli düşünürlerinden, gazeteci ve eğitimci İsmail Bey Gaspıralı, vefatının 100. yılında Bişkek’te anıldı. Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyuma Türk Ocakları İstanbul Şubesi, TİKA, Manas Üniversitesi Türk Uygarlığı Araştırma ve Uygulama merkezi ile edebiyat fakültesi katkı sağladı.

DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİKTE NEREDEYİZ?

Gaspıralı’nın Türk dünyası için büyük önem taşıyan sözüne atfen, konusu; “Dilde, fikirde, işte birlikte neredeyiz?” olan sempozyumun konukları arasında resmi ziyaret için Bişkek’e giden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da vardı.

Eğitime büyük önem veren Gaspıralı’nın düşünceleri ve bugüne yansımalarının değerlendirildiği sempozyumun açılış töreni, Kırgız ve Türk ulusal marşlarının okunmasıyla başladı. Manas Üniversitesi ve Kırgız kültürünün tanıtıldığı film gösterimlerinin ardından bir konser sahnelendi.

EY GÜZEL KIRIM

Manas Üniversitesi Türk Dünyası Orkestrası programa Kazak halk müziğiyle başladı. Kırgız, Özbek ve Azerilerin geleneksel şarkıları yankılanırken “Ey güzel Kırım” türküsü unutulmadı.

2014 İsmail Bey Gaspıralı yılı için Bişkek’te düzenlenen etkinlik, konservatuar öğretim görevlilerinin seslendirdiği, Arslanbek Sultanbekov’un “Dombra” yapıtıyla sona erdi.

Alakalı yazılar

Yorum yazın