Özbek gazeteciler istedikleri soruyu soramayacak!

Özbekistan Devlet Televizyonu, bünyesinde çalışan gazetecilerin basın toplantılarında soracakları soruları kuruma bildirmesini zorunlu hale getirdi

Özbekistan Devlet televizyonu (ÖDT) yönetimi bünyesinde çalışan gazetecileri katıldıkları basın toplantılarında kendi istedikleri soruları serbestçe sormamaları konusunda uyardı.

Devlet televizyonu yönetimi konu ile ilgili özel ilkeler yayınladı ve bunlara uymayan gazetecilerin işten atılacağını bildirdi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir ÖDT çalışanının Ozodlik radyosuna verdiği bilgilere göre, basın toplantılarına katılacakların bu toplantılarda soracağı soruları daha önceden ÖDT yönetimine bildirmesi gerekiyor.

Ancak aynı radyoya konuşan ÖDT yetkilisi bu haberi yalanladı ve “Biz de böyle şey olamaz. Gazeteci istediği yerde istediği soruyu sorabilir” dedi.

ÖDT siyasi programlar bölümü yöneticisi olarak çalışan ve Türkiye’de yaşamakta olan Narzulla Ohunjanov gazetecilerin önceden sorularını yönetime bildirme usulünün her zaman var olduğunu söyledi. Ohunjanov’un açıklamaları şöyle:

“Bu bir gerçektir. Cumhurbaşkanlığı Basın Servisi var. İslam Kerimov basın toplantısı yaptığında kim nasıl konuşacak ve nasıl soru soracak önceden bu Servise bildirilmesi ve onay alınması lazım. Kerimov’un kendisi de bunu çok iyi biliyor. Ben ÖDT’de işe başladığımda Cumhurbaşkanı Kerimov, mecliste bir toplantı düzenledi ve ben ona istediğim bir soruyu sormuştum. Bundan dolayı başıma büyük sorunlar geldi.”

Narzulla Ohunjanov’a göre ÖDT’nin basın yasaklarına uymayanların işten atıldığı gerçek. Ona göre bu yasakların yeniden gündeme gelmesi Ukrayna olayları ile ilgili. Özbek gazeteci “Gazeteciler, devleti yönetenlere beklenmedik sorular sorabilir. Örneğin, Ukrayna’da yaşananları bizde çok az kişi bilir. Basın bu konuda susuyor. Bu konu hakkında soru sorulabilir. Rusya bizi de tehdit ederse, yine kendine katmak isterse ne olacak, diye sorabilir gazeteciler” dedi.

Daha önce de ÖDT, çalışanlarını kurumdan izin almadan yurt dışına çıkamayacakları konusunda uyarmıştı. Yasaklar uygulamaya konulduktan sonra yurt dışına izinsiz çıkan bir gazetecinin işine son verilmişti.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın