Tacik işçiler Rusya’dan 1 milyar ruble alacaklı

Rusya’da işverenlerin Tacik göçmen işçilere 1 milyar ruble çalışma ücretini ödemediği açıklandı

Rusya’da çalışan Tacik göçmenlerin çalıştıkları yerden 1 milyar ruble alacağı olduğu açıklandı.

Rus ajanslarına açıklama yapan Tacik Göçmen İşçiler Derneği Başkanı Karomat Sharipov Rusya’da işverenlerin Tacik göçmen işçilere 1 milyar ruble çalışma ücretini ödemediğini bildirdi. Sharipov Rusya’da çalışan 950 bin Tacik asıllı göçmen işçinin ülkede çalışarak kazandıkları paraları kaybettiğini söyledi. Sharipov’a göre Rus işverenlerinin Taciklere toplam ödenmemiş para miktarı 1 milyar ruble’yi aştı.

Sharipov çalışanlara ücret ödemeyenlerin genellikle yabancı inşaat şirketleri olduğunu belirterek pazarlarda serbest çalışan ve yasadışı girişimcilerin işlerini yapan Tacik göçmenlerin de ücretlerini alamadığından yakındı.

Dernek başkanına göre Rusya’da çalışan Tacikistan vatandaşlarının sadece yüzde 5’i devlet kurumlarında çalışarak maaş alıyor.

Sharipov, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Ben göçmen işçi gücüne karşı değilim, zaten Rusya’nın buna ihtiyacı da var. Ancak bu işçilerin karşılaştıkları zorlukları anlatmak mümkün değildir. Rusya devlet olarak bu göçmenler için sorumluluk almalıdır. Göçmen işçilerin kendilerini insan olarak hissetmeleri için sosyal politika üretilmeli.”

Sharipov daha önce 2015 yılı baharında Tacikistanlı bütün göçmen işçilerin vatanlarına döneceğini söylemişti. Ona göre bunun nedeni rublenin değer kaybetmesi, Rusya’nın yeni göç politikası ve 1 Ocak 2015’ten itibaren göçmenlere özel bir patent uygulaması.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın