Kazakistan’da ‘Rus baharı’ endişesi

Kazakistan’da SSCB döneminden bu yana uygulanan Rus yanlısı politikaların şimdilerde ülkeyi bölmeye götüreceğinden endişe ediliyor. Çünkü ülkede hala Rusya yanlıları güçlü konumda

Ukrayna’da AB yanlılarının çıkardığı olaylardan sonra Kırım’daki Rusya yanlılarının girişimiyle ülkenin bölünmesi şimdilerde Kazakistan için benzer senaryoların konuşulmasına neden oldu. Kazakiskan’da SSCB döneminde başlayan uzun yıllar devam eden Ruslaştırma uygulamaları ülkedeki Rusya yanlılarını hayli güçlü konuma getirmiş durumda. Rus basınında son dönemde öne çıkan haberler arasında Kazakistan’ın bu durumu ve muhtemel ayaklanmalar konuşuluyor. Özellikle Kırım işgali sonrasında basında sıkça yer alan Kazakistan’da da bir “Rus Baharı” yaşanabileceği belirtiliyor.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in konu hakkında sessiz kaldığı belirtilen Rus basınındaki yorumlarda, Kazakistan’la ilgili iddiaların SSCB dönemindeki Ruslaştırma iddialarını hatırlattı.

Kazaklar, SSCB döneminde şehirlerin inşa edilmesi sırasında Ruslar’ın dikkate alınarak hareket edildiğini, yerel halkların ise “getto bölgelere” sürüldüğünü belirtiyor.

Benzer politika sadece Kazakistan’da değil Orta Asya devletleri, Azerbaycan, Baltik ülkeleri ve diğer otonomi bölgelerinde de uygulandı.

Rusya federasyonunda Müslümanların ikamet ettiği bölgelerde –Tataristan, Başkirya, Kabardino-Balkarya, Dağıstan ve diğerlerinde- önemli “başarılar” elde edildi.

Bu konuda en önemli darbelerin birini Kazakistan yaşadı. Yönetimin yüzde 90’ı Ruslara verildi. Fabrikalar Rusların denetimi altına girdi. Kazaklar zor bir süreçten geçti. SSCB sonrasında fabrikalar yeniden çalıştırıldı. Ancak bunların sadece yüzde 5’inin çalışabilir düzeyde olduğu ortaya çıktı.

Nazarbayev tarafından yürütülen politikalar sonucunda Kazakça ve Kazakların hakları konusunda önemli adımlar atılmasına rağmen Ruslar hala büyük bir sorun olarak kalmaya devam ediyor.

Kremlin Sarayı’nın talimat vermesi durumunda Donbass benzeri olayların kısa süre içerisinde Kazakistan’da da yaşanabileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Şu anda Nazarbayev iktidarının Kremlin Sarayı’na yakınlaşma politikasına devam etmesine rağmen Kazak aydınlarda bu endişe giderek büyüyor.

 Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın