Azerbaycan’da 21,5 milyar dolarlık yolsuzluk iddiası

Azerbaycan’da beş yılda yapılan ithalat miktarının az gösterilerek 21,5 milyar dolar hortumlandığı iddia edildi

Azerbaycan’da her geçen gün yeni yolsuzluk iddiaları gündeme geliyor.

Ülke medyasında yer alan haberlere göre Ekonomi Araştırmalar Merkezi başkanı Gubad İbadoğlu 2008-2013 yılları arasında yapılan ithalat kapsamında toplam 21.5 milyar doların hortumlandığını öne sürdü. İbadoğlu, bu rakamın Azerbaycan ile ticari ilişkileri bulunan 15 ülkeden gelen mallar göz önünde tutularak hazırlandığını bildirdi. İbadoğlu, “2008-2013 yılları arasında gerçekleşen ithalat konusunda Azerbaycan hükümeti ile ithalatın gerçekleştiği ülkelerin vermiş olduğu bilgiler arasında 21.5 milyar dolar fark olduğu ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan gümrüğünde resmi kaydı olan 20 ton malın gerçekte 100 ton olduğu ve bunun ithal edilen ülkelerin gümrük rakamlarından anlaşıldığı ifade edildi.

Bağımsızlığın ilk yıllarında bu iddiaların sürekli gündeme taşınmasına rağmen hiçbir önlem alınmaması ve her geçen yıl daha da artması durumun vahametini ortaya koyuyor. Ülkede yolsuzlukların arttığı bizzat Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından da itiraf edilmiş, hatta yolsuzlukların araştırılması için komisyon dahi kurulmuştu.

Ancak komisyon üyelerinin ve ülke liderinin yolsuzluk konusundaki suçlamaların merkezinde yer alması faaliyetinin başarısız olacağını gösteriyordu. Nitekim komisyonun yıllar önce kurulmasına rağmen rüşvet ve yolsuzluk sıradan hale gelmeye devam ediyor.

http://www.dunyabulteni.net/

Alakalı yazılar

Yorum yazın