Putin: SSCB ülkelerine biz bağımsızlık verdik

ABD ve AB Putin’in dünkü konuşmasını farklı yönlerden görürken konuşmada Kafkasyalı yöneticilerden “Bizim çocuklar” diye bahsedilmesi dikkat çekti

Rusya Devlet Başkanı Putin’in dün yaptığı konuşma dünya genelinde geniş yankı uyandırdı. AB temsilcileri konuşmayı doğalgaz baskısı olarak yorumlarken, ABD’liler ise bunun yeni soğuk savaş ilanı olduğunu savundu.

Konuşmanın en dikkat çeken yönlerinden biri Rusya’nın eski Sovyet Cumhuriyetlerinin bağımsızlığına katkı sağladığı iddiası idi.

Putin bu konuda şunları söyledi:

“Rusya Ukrayna ve eski SSCB’nin diğer kardeş cumhuriyetlerinin egemenlik çabalarını sadece desteklemekle yetinmedi, aynı zamanda 90’lı yılların başında bu süreçte onlara önemli katkı da sağladı. O günden bu yana bağımsızlık konusunda pozisyonumuz asla değişmedi”.

Putin’e göre, her ulus kendi kalkınma yolunu ve müttefiklerini seçme, siyasi, ekonomi ve güvenlik konularında vazgeçilmez egemenlik hakkına sahip.

Putin Ukrayna’daki son yaşananları da darbe olarak nitelendirdi ve “Batı bize Ukrayna konusunda baskı yaparak, kendi politikalarını dayatmak istedi. Bu hiçbir zaman gerçekleşmeyecek” dedi.

Putin konuşmasında Kafkasya’daki yöneticilerden de “bizim çocuklar” diye bahsetti. Rus lider daha önce de Kazakların devleti olmadığını savunmuştu.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın