ABD Senatörleri Kerimov’dan Özbekistan’daki siyasi tutukluları serbest bırakmasını istedi

ABD’lı 8 senatör 24 Kasım’da Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’e bir mektup göndererek bu memleketteki siyasi tutukluların özgür bırakılmasını istediler.

Mektuba Demokrat Parti mensubu senatörler Richard Darbin, Robert Menendez, Patrik Lihi,  Хатга демократ сенаторлар Ричард Дарбин, Роберт Менендез, Патрик Лиҳи, Richard Blumental, Benjamin Cardin, Barbara Boxer ve Cumhuriyetçi Mark Kirc imza attılar.

Amerikalı senatörler memleketini dikte rejimi ile yöneten İslam Kerimov’dan siyasi ve insan hukukları alanında sivil faaliyet gösterdikleri için hapse atılan Ağzam Turgunov, Dilmurat Sayit, Salijan Abdurahmanov, Muhammed Bekcan ve Babamurat Razzakov’ların serbest bırakılmasını talep ettiler.

Bu ABD’lı 8 senatörün aynı konuda İslam Kerimov’a gönderdikleri ikinci mektuptur.

Amerikalı senatörlerin mektubunda özetle şöyle denildi:

“Daha önceki mektubumuzda kayıt ettiğimiz gibi bu 5 tutuklunun hapse atılması onların siyasi ve insan hukukları alanında sivil faaliyetleridir. Bu Özbek faalleri birkaç uluslar arası kuruluşlar da siyasi tutuklu olarak itiraf ettiler. Bize gelen bilgiler bu 5 tutuklunun hapishanelerde sağlık durumlarının kötüleştiği yöndedir. Onlara gerekli tıbbı tedavi gösterilmelidir. Bu insanların sadece sivil faaliyetlerinden dolayı hapiste tutulması ABD ve Özbekistan arasındaki birçok temayüle de uymuyor”.

www.ozodlik.org

Alakalı yazılar

Yorum yazın