Özbek istihbaratı ev toplantılarını bile takip ediyor

Özbekistan İstihbaratı radikallikle mücadele gerekçesiyle, evlerde yapılan toplantılara eleman sokarak ya da telefonları dinleyerek takibe alıyor

Özbekistan’da İslam Kerimov rejiminin halk arasında İslam dininin daha fazla yayılmasını engellemek için Müslümanların ev toplantılarını bile takip etiği ifade ediliyor.

Merkezi Paris’te olan Özbek İnsan Haklarını Koruma Cemiyeti “Jerayen” yetkililerinin bildirdiğine evlerde bir araya gelenler anında tutuklanıyor. 2011 yılında ülkenin başkenti Taşkent yakınlarındaki Üçtepe ilçesinde yaşayan 15 genç bir gece baskını ile tutuklandı. Yakınları bu gençlerin birinin evinde Özbek usulü toplantı şekli olan “Gap” yani kendi aralarında muhabbet etmek için bir araya geldiğini savundu.

Toplantı sırasında gençlerden biri Kuran-ı Kerim okumayı ve namaz kılmayı arkadaşlarına teklif etti. Aradan çok geçmeden geceye katılanların nerede ise hepsi tutuklandı. Ancak onlardan bir genç yurt dışına kaçarak kurtulabildi.

Fransa’da yaşayan Özbekistanlı siyaset uzmanı Kemaleddin Rabbimov da memleketi Semerkand ilinde 2002 yılında buna benzer olayın yaşandığını ve “Gap” a katılan yaklaşık 15 kişinin sonradan tutuklanarak, hapse atıldığını bildirdi.

Kemaleddin Rabbimov, uygulama hakkında şu bilgileri verdi:

“Özbek rejiminin de reddetmediği bu uygulama ‘radikaklik’le mücadele adına yapılıyor. Bugünlerde Özbek Milli Güvenlik Hizmeti (İstihbaratı) istihbarat elamanlarını “Gaplara” gizli şekilde sokmak, bu toplantılara katılanlarının telefonlarını dinlemek, insanları sokaklarda takip etmek gibi yöntemlerle denetimleri gerçekleştiriyor. İstihbarat casusları önce böyle ev toplantılarına katılanlardan birini tutukluyor, sonra ona işkence yaparak, bütün gruba iftira atmasını sağlıyor. Neticede birbirleri ile yakın dost olarak Özbek pilavı yemek ve ardından dinleri hakkında konuşmak isteyen insanlar gruplar halinde zindanlara atılıyor.”

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın