Özbekistan rüşvet sıralamasında ilk 5’te

Yapılan bir araştırmaya göre Özbekistan rüşvet ve yolsuzluk sıralamasında Nijerya, Yemen ve Angola’dan hemen sonra geliyor…

Özbekistan, rüşvet ve yolsuzluğun yaygın olduğu ülkeler sıralamasında ilk 5’e girdi.

Dünya devletlerinde rüşvet ve yolsuzlukları araştıran TRACE Matrix şirketi Özbekistan’ın rüşvetin en yaygın olduğu beş ülkeden biri olduğunu açıkladı. Araştırmaya göre bu alanda sadece Nijerya, Yemen ve Angola Özbekistan’dan daha kötü durumda.

TRACE Matrix rüşvet ve yolsuzluğu dört ölçüde değerlendiriyor: Hükümet ile ticari ilişkiler, yolsuzluğa karşı yasal düzenlemeler ve bunların uygulanması, hükümet ve devlet idarelerinin şeffaflığı ve son olarak da sivil toplumun etkinliği ile medyanın özgürlüğü.

Bunun yanında TRACE Matrix kendi raporlarına dayanarak dünya devletlerine ticari ilişkilerin nerede tehlike arz ettiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Şirketin son raporunda Özbekistan’da rüşvet ve yolsuzluk tehlikesi çok yüksek olarak değerlendirildi. Bu tehlike 100 esas alındığında 92 puan derecesinde.

Rüşvet ve yolsuzluk tehlikesinin ilk göstergesi olan hükümet ile ticari ilişkilerde Özbekistan 100 puanla en kötü durumda yer alıyor. Buna göre Özbekistan hükümeti ile ticari ilişkilerde bulunmak çok büyük tehlike arz ediyor.

Özbekistan yolsuzluğa karşı yasal düzenlemeler ve bunların uygulanması alanında 51, hükümet ve devlet idarelerinin şeffaflığı alanında 72 ve sivil toplumun etkinliği ve medyanın özgürlüğü alanlarında 63 puanla tehlikeli devletler listesine girdi.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın