Norveçli şirket Özbekistan’a rüşvet verip girmiş

Norveç devlet şirketinin Özbekistan pazarına girmesi için yüklü miktarda rüşvet verdiği öne sürülüyor

Norveç’in devlet telekomünikasyon şirketi Telenor’un Özbekistan iletişim pazarına 25 milyon dolar rüşvet vererek girdiği iddia ediliyor.

Norveç’in Klassekampen isimli yayın organı, Telenor’un Özbekistan iletişim pazarına girebilmek için 25 milyon dolar rüşvet verdiğini kanıtlayan belgeleri yayınladı. Klassekampen’e göre Telenor şirketi bu paraları yüzde 33 ortaklık ve Özbekistan’da faaliyet gösteren “Vimpelcom Ltd” şirketi aracılığıyla Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un kızı Gülnara Kerimova’ya yakın kişilere ait olan “Takilant” şirketi hesabına yatırdı. Bu rüşvet 2007 senesinde gerçekleştirildi.

Ancak “Telenor” patronu Jon Baksaaas gazetecilerinin bu yoksuzluk iddialarını kesin bir dille reddetti.

Daha önce buna benzer bir yolsuzluk ve rüşvet skandalına İsveç’in TeliaSonera şirketinin bulaştığı orta çıkmış, ardından bu şirketin genel müdürü ve bazı yöneticileri koltuklarını bırakmak mecburiyetinde kalmışlardı.

İsveç medyası, TeliaSonera şirketinin Gülnara Kerimova’nın adamlarına ait olan “Takilant” şirketi hesabına 2 milyar 200 Milyon İsveç kronu, yani yaklaşık 370 Milyon dolar parayı rüşvet olarak yatırdıklarını ortaya çıkarmıştı.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın