Özbekler, 21 Aralık’ta yapılacak seçimlerden ümitli değil

Yapılan araştırmalara göre Özbekler seçimlerin adaletli geçeceğine ve ülkede değişiklik getireceğine inanmıyor

Özbekistan’da halk, 21 Aralık’ta yapılacak seçimlerin adaletli bir şekilde yapılacağına inanmıyor.

BBC Özbek hizmetinin haberine göre Özbekistan hükümeti genel seçimler için propaganda dönemini başlattı. Seçim kampanyasının özelliği ise hükümet ve muhalefetin arasında değil, hükümetin onay verdiği partiler arasında geçecek bir yarış olması…

Daha önce Özbekistan’daki seçimlerde hükümet yanlısı 4 partinin “yarışacağı” bildirilmişti. Uluslararası ve mahalli gözlemciler Özbek halkın büyük çoğunluğunun bu partileri, onların liderlerini ve seçim programlarını tanımadıkları konusunda hemfikir.

Özbekistan’da fikir ve basın hürriyeti tamamen kısıtlandığından sosyal ve siyasi teşebbüsler için yollar tıkanmış, vatandaşların kendi istedikleri partileri kurma ya da onlara katılma imkanı ortadan kalkmış durumda.

BBB Özbek hizmetinin internet aracılığı ile yaptığı araştırmaya göre Özbekler seçimlerin adaletli geçeceğine ve ülkede değişiklik getireceğine inanmıyor.

AB Konseyi yakın zamanda aldığı bir kararla Özbekistan’da sivilleşme yönünde gerekli adımlar atılmadığı takdirde bu devlete karşı cezai tedbirlerin alınacağını ilan etmişti.

Özbekistan 25 yıldır eski Komünist Parti lideri olan İslam Kerimov tarafından dikta rejimi ile yönetiliyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın