Özbekistan’dan, Kırgızistan’a doğalgaz geçişine engel

Kırgızistan, doğalgaz alımı konusunda Türkmenistan’la anlaştı fakat Özbekistan toprakları üzerinden gazın taşınmasına izin vermiyor

Kırgızistan Ekonomi Bakanı Timur Sariev, Türkmenistan’ın ülkesine doğalgaz satmak istediğini, ancak Özbekistan’ın gazı transfer etmeye izin vermediğini söyledi.

CA-News ajansına göre Timur Sariev Narin şehrini kış dönemine hazırlamak için yapılan toplantıda elektrik ve gaz temini meselesinde Kazakistan’a ümit bağlamaktan başka çare olmadığını, Özbekistan’ın toprakları üzerinden transfere izin vermediğini belirtti.

17 Ekim’de Kırgızistan Başbakan yardımcısı Valeriy Dill, hükümetinin elektrik ve gaz teminini görüşmek için Türkmenistan’a bir heyet göndereceğini bildirmişti. Kırgızistan Enerji ve Sanayi Bakanı Kuvaniçbek Turdbaev ise Türkmenistan ile görüşmelerin olumlu netice vermesi halinde doğalgaz geçişi için Özbekistan ile anlaşmanın zorunlu olacağını söylemişi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, dün Türkmenistan’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Ancak bugün de süren Özbek-Türkmen görüşmelerinde Kırgızların doğalgaz sıkıntısının gündeme alınıp alınmayacağı bilinmiyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın