HECE ÖYKÜ DERGİSİ “ÇAĞDAŞ ÖZBEK ÖYKÜSÜ” ÖZEL SAYISI YAPTI

Mazlum halkları sevindiren çalışmalar

20141024_00463420141024_005005Ötkir Haşimov

İki ayda bir yayımlanan edebiyat dergisi Hece Öykü, ekim-kasım 2014 tarihli 65.sayısında yakın dönem Özbek hikayeciliğini konu alan bir dosya neşretti. “Çağdaş Özbek Öyküsü” başlıklı dosyada “Özbek Öykücülüğünün Gelişme Evreleri” başlıklı bir inceleme (Nizamettin Mahmudov-Kurdaş Kahramanov)  ile klasik Özbek yazarları Pirimkul Kadirov ve Ötkir Haşimov’la yapılmış birer söyleşi ve çağdaş Özbek yazarlarından seçilmiş on bir adet hikaye, Türkiyeli okurlara günümüz Türkistan edebiyatı hakkında fikir veriyor.

Hece Öykü’nün “Özbek Öyküsü” dosyasında yer alan metinlerin tamamı Türkiye Türkçesi olarak yayımlanmış. Tercümelerin hepsi de Ömer Küçükmehmetoğlu’na ait. Yani bu dosya, büyük ölçüde Küçükmehmetoğlu’nun  emekleri ile oluşmuş.

Hece Öykü Dergisi bundan önce de İran, Cezayir, Afganistan, Kırgız, Kürt, Azerbaycan, Türkmen, Kazakistan, Pakistan, Gagauz ve Kırım Tatar “çağdaş öykücülüğü” dosyaları yapmıştı. İslam ve Türk dünyasının farklı bölgelerindeki edebî hayatı yansıtan bu dosyalar, edebiyatla ilgilenenler kadar İslam dünyası üzerinde çalışanları da ilgilendiriyor.

Pirimkul Kadirov ve Ötkir Haşimov ile yapılan söyleşiler, Taşkent’te yayımlanan Yaşlık dergisinden alınmış. Her ikisi de vefat etmiş olan (Pirimkul Kadirov 2010, Ötkir Haşimov 2013) yazarlarla yapılan söyleşiler, 2011 yılında Yaşlık’ta yayımlanmış.  Pirimkul Kadirov (d.1928) Türkiyeli okuyucular tarafından Yıldızlı Geceler (Yulduzli Tünler)  isimli romanı ile tanınıyor. Türkistan’da da yazarın en çok okunan eseri Yulduzli Tünler. 16.-18. yüzyıllarda 330 yıl Hint yarımadasında hüküm süren Babür Devleti’ni anlatan roman, sonraki baskısında yazarın isteği üzerine Son Timurlu adıyla yayımlanmış (Selenge Y.,2004). Ötkir Haşimov (d.1941) ise, en fazla İkki Eşik Arası (İki kapı Arası) ve Tüşde Keçgen Ömrler (Rüyada Geçen Ömürler) isimli romanlarıyla tanınıyor.

Çağdaş Özbek Öyküsü başlıklı dosyada birer öyküsüne yer verilen on bir yazar şunlar: Adil Yakubov, Ahmet Said, Ötkir Haşimov, Nazar Eşankul, Pirimkul Kadirov, Nurali Kabul, Erkin Malik, Tolkin Hayit, Orinbay Usman, Mahmut Yuldaşev, Bahtiyar Nuriddinov. Bu yazarların alıntılanan öykülerinin nerede ve ne zaman yayımlandığı da belirtilmiş olsaydı, Özbek edebiyatı hakkında daha sağlıklı bir fikrimiz olabilirdi.

Mazlum Türki halkları arasındaki ilişkilere, özellikle  Türkiye- Türkistan ilişkilerine ciddi katkı sağlayan bu tür dosya çalışmalarının devamını temenni ederiz.

(Burhan Kavuncu)

Alakalı yazılar

Yorum yazın