Özbekistan’da öğrenciler pamuk hasadı yapıyor

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Özbekistan’da çocuk işçiliğinin bittiğini rapor ettiği bir dönemde Semerkant şehrinde okullar tatil edilerek öğrenciler pamuk tarlasına götürüldü

Özbekistan’ın Semerkand şehrinde okullar kapatılarak öğrenciler pamuk tarlarına hasada götürüldü. Uluslararası Çalışma Örgütü ve Dünya Bankası gibi kurumların Özbekistan’da çocuk işçi olmadığını rapor eden dönemde meydana gelen bu gelişme memleketin Semerkand ilinde bütün okulların öğrencilerinin pamuk hasadına gönderildiği bildirildi.

“Ozodlik” radyosunun haberine göre Semerkand’ın Payarık ilçesindeki bütün okullar kapatılarak öğrenciler pamuk tarlalarına götürüldü. Radyo muhabirleri çocukların çalıştırıldığını pamuk tarlalarından gönderilen fotoğraflarla kanıtladı.

Radyoya konuşan ilçedeki Halkobod köyü sakinlerinden biri öğrencilerin üç gündür pamuk tarlalarından ayrılmadıklarını söyledi. Köy sakini diğer köylerde de hasadı öğrencilerin yaptığını açıkladı.

Özbekistan dünyada en çok pamuk üreten ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. İslam Kerimov rejimi tarım üretiminin bu alanında Sovyet politikasını devam ettiriyor. Yani pamuk üretimi tamamen devletin kontrolünde, çiftçiler küçük maaş karşılığında sadece pamuk üretimi ve hasadından sorumlu.

İlkbahar ve sonbahar döneminde ilkokuldan üniversiteye tüm öğrenciler ve hatta kamu çalışanları ücretsiz olarak pamuk tarlalarında çalıştırılıyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın