Tacikistan İslam Partisi hükümet karşıtı mitingde yok

Tacikistan İslami Diriliş Partisi, hükümete karşı düzenlenen mitinge parti oalrak katılmayacaklarını açıkladı

Tacikistan İslami Diriliş Partisi (İDP), bazı muhalif gruplar tarafından düzenlenen hükümet karşıtı mitinge katılmayacağını açıkladı.

İDP, sosyal ağlar aracılığıyla yayınlanan hükümet karşıtı miting yapma çağrıları ile ilgili endişelerini dile getirdi. Partinin Siyasi Konseyi konu ile ilgili bir açıklama yaparak, ülkede ortaya çıkan son durum hakkında bir bildiri yayınladı.

Bildiride DP Siyasi Konseyi’nin 8 Ekimde yapılan olağanüstü toplantısında ülkedeki mevcut durumun ele alındığı ve ülkedeki istikrar ve barışın sağlanmasını isteyen herkese seslenildiği ifade edildi.

İDP bildirisinde son haftalarda bazı gruplar tarafından sosyal ağlar ve medyada hükümete karşı protesto mitingine katılma konusunun da işlendiği bildirildi ve şu ifadeler kullanıldı:

“IDP üyeleri ve destekçileri vatanımızda barış, istikrar ve milli birlik meselesinde katkıda bulunduğu için bu konuya yabancı kalamaz. Maksadı ve niyeti ne kadar büyük olursa olsun milli birliğimize, siyasi istikrara karşı olan her çeşit girişimi kınıyoruz. Maalesef bazı gruplar ve kişiler partimize yapılmakta olan kısıtlamalar ve baskılardan da yararlanarak bir kısım üyelerimizi ve destekçilerimizi böyle eylemlere katılmaya ikna etmek istemiş olabilirler fakat parti olarak bu girişimde yer almayacağız.”

Tacikistan hükümetine muhalif olan ve Umarali Kuvvatov’un liderliğini yaptığı “Grup 24” teşkilatı 10 Ekimde başkent Duşanbe’de hükümet karşıtı miting düzenleyeceğini bildirmişti.

Tacikistan yaklaşık 20 senedir İmamali Rahman ve onun ailesine yakın olan devlet bürokrasisi tarafından yönetiliyor. Muhalifler Rahman rejimini insan haklarını ihlal etmek, Müslüman halka zülüm ve yolsuzluk yapmakla suçluyor.

1992-1997 yıllarında ülkede yaşanan iç savaşta yaklaşık 200 bin kişi ölmüş, varılan anlaşma sonucu muhalifler hükümette yer almıştı. Sonradan Rahman hükümeti muhalifleri bastırmayı ve onları hükümetten uzaklaştırmayı başarmıştı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın