Tacikistan Wikipedia’yı da kapatıyor

Tacikistan’da Wikipedia sitesinin kapanması için Tacikistan savcısı başvuruda bulundu

Tacikistan’da 10 Ekim günü yapılması planlanan muhalefet mitingden dolayı “Wikipedia” internet sitesinin erişime kapatılması istendi. Tacikistan Savcısı ayrıca Moskova’da kurulan muhalif Grup 24 teşkilatının radikal örgütler sınırına alınmasını talep etti.

AGİT Medya temsilcisi Dunja Mijatovic Tacikistan’da Vkontakte, YouTube ve Facebook gibi birçok sayıda sosyal medya siteleri başta olmak üzere çok sayıda web sayfasının engellenmesinin ardından ülke yetkililerine çağrıda bulunarak internete engelsiz erişim sağlamaları çağrısında bulundu.

7 Ekimde AGİT resmi sitesinde yayınlanan Mijatovic’in açıklamasında geçtiğimiz aylarda Tacikistan’da internet sitelerinin engellemesinin “rahatsız edici bir eğilim” olduğu bildirildi. Mijatovic’e göre özgür basını bu şekilde engellemek insanların haber almadaki temel haklarını etkileyen olumsuz girişimlerin başında geliyor.

Öte yandan Tacikistan Cumhuriyet savcısı yurtdışında Umarali Kuvvatov ismindeki Tacik vatandaşı tarafından oluşturulan “Grup 24″ adındaki muhalif teşkilatı, radikal örgüt olarak ilan edilmesini ve internetteki meşhur “Wikipedia” sayfasının kapatılmasını talep etti.

“Grup 24″ teşkilatının 10 Ekimde başkent Duşanbe’de hükümet karşıtı miting düzenleyeceği de bildirildi.

Umarali Kuvvatov kendisine yapılan baskılar neticesinde 2012 yazında Tacikistan’ı terk ederek Moskova’ya yerleşmiş ve “Grup 24 ” adında bir muhalif hareket başlatmıştı. Bu hareketin yetkilileri uluslararası basında Tacikistan hükümetini keskin şekilde eleştirmişti.

“24 Grubu” son bir ay içinde sosyal ağlarda yoğunlaşarak 10 Ekimde halkı mevcut hükümete karşı miting yapmaya davet ediyor.

Aynı gün Tacikistan Lideri İmamali Rahman, Minsk’te BDT ve Avrasya devlet başkanları toplantısına katılacak.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın