Kırgızistan’da Freedom House’ın anketine tepki

Freedom House, Kırgızistan’ın Oş şehrinde azınlıklarla ilgili düzenlediği araştırmanın tepki çekmesi üzerine bölgedeki ofisini kapattı

Kırgızistan’ın Oş şehrinde Freedom House uluslararası insan hakları kuruluşunun ofisinin geçici olarak kapatıldığı ve temsilcisinin Bişkek’e çağrıldığı bildirildi. Kuruluşun azınlıklarla ilgili faaliyetleri sebebiyle bu kararı aldığı belirtiliyor.

Freedom House, geçen ayın başlarında Kırgızistan’da azınlık hakları ile ilgili durumu öğrenmek için bir kamuoyu araştırması başlatmıştı. Ancak bu anket öncelikle Özbek azınlığın tepkisini çekti. Freedom House, provokasyonla suçlandı.

Kuruluşun ismini açıklamayan sözcüsü yaptıkları anketin çeşitli etnik grupları provoke amaçlı olduğu yönündeki iddiaları yalanladı. Anketin etnik azınlıkların haklarının ihlal edilip edilmediğini öğrenmek ve sonuçlarının hükümete öneri olarak sunulmak istendiğini söyledi.

Oş Özbek Kültür Merkezi Başkanı Rashidhan Khodzhaev, örgütün kendisini değil, sadece yaptıkları eylemleri eleştirdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Ben bu kuruluşun kötü olduğunu söylemiyorum. Ancak böyle bir kamuoyu araştırması yapmanın erken olduğunu düşünüyorum. İlimizde kış yaklaşırken, insanlar zorluklar yaşıyor. Elektrik ve gaz gezintisi söz konusu. Tabii böyle durumda herkes sorulara olumsuz cevaplar verecektir.”

Freedom House’nin eylemleri daha önce de Oş’ta hoşnutsuzluğa neden olmuştu. Bu yılın ilkbaharında örgütün Oş’taki toplantısı iptal edilmişti.

Uluslararası insan hakları örgütü olan Freedom House, 2002 yılından bu yana Kırgızistan’da faaliyet gösteriyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın