Özbek muhalifler Kerimov’u Varşova’da protesto etti

Varşova’da düzenlenen AGİT konferansı sırasında muhalif bir grup Kerimov rejimini protesto etti

Polonya’nın başkenti Varşova’da Özbekistanlı insan hakları savunucusu Mutabar Tajibaeva, Ateşli Kalpler Kulübü üyeleri ve çok sayıda aktivist Özbekistan’daki siyasi baskıyı durdurmak için gösteri düzenlediler.

Varşova, 22 Eylül-3 Ekim arasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) himayesinde Avrupa’da insan hakları konusunda en büyük konferansa ev sahipliği yapacak. Konferansta AGİT üyeleri, politikacılar, hukuk uzmanları ve aktivistler dünya devletlerinin İnsan haklarına uyma konusunda üstlendikleri sorumlulukları nasıl yerine getirmekte olduklarını değerlendirecek.

Özbekistan insan hakları ve özgürlüklere uyma konusunda dünyada sınıfta kalan ülkelerden biri olarak biliniyor. Ülkede siyasi haklar ve özgürlükler, fikir ve basın hürriyeti, sivil girişim ve ekonomik girişimler İslam Kerimov rejimi tarafından engelleniyor.

Varşova’daki gösteride Özbek muhalefeti vekilleri milli giysilerle yer aldı. Kafalarında Özbek takkesi ve üstlerinde ise kuşaklı milli cübbe vardı. Özbek geleneklerine göre halk zor günlerinde bu kıyafetleri giyiyor. Özbek muhalifler bu geleneğe uyarak Kerimov rejiminin zulmünü protesto etti ve uluslararası camiayı bu rejime karşı koymadaki zorluklara dayanmaya davet etti.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın