Özbekistan’da güvenlik sorunları artıyor

Özbekistan’da son günlerde silahlı gruplar arasındaki çatışmaların artması halk arasında endişeye neden oldu

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te son günlerde gençlerin gruplar halinde bıçaklı saldırılara teşebbüs etmesi ve saldırıların artması sebebiyle muhalifler İslam Kerimov yönetimine sert eleştiriler yöneltiyor. Ülke yönetimi sadece başkentte değil, Semerkand ve Fergana gibi büyük şehirlerde organize suç gruplarını etkisiz hale getirmekle övünüyordu.

Taşkent’in Almazar ilçesinde 13 Eylül günü yaklaşık 50 gençten oluşan iki grup arasında büyük bir kavga yaşandı. Ozodlik radyosu olaylarda en az beş kişinin yaralandığını, 10 kadarının ise tutuklandığını haber verdi.

Sakin ve güvenli şehir olarak tanınan Taşkent’te yaşanan bu olay halk arasında şaşkınlıkla karşılandı. Şehrin başka bölgelerinde de çetelerin arttığı ve bu şekilde ciddi çatışmaların yaşandığı belirtiliyor.

Ozodlik radyosuna konuşan 68 yaşındaki Taşkentli Mirahmet isimli yaşlı bir adam, şu görüşleri dile getirdi:

“Şehrimizde son iki senede istikrar ve barış ortamı bozulmaya başladı. Yaşlı erkek ve kadınların evlerini soymak, onları öldürmek, arabaları çalmak gibi olaylar nerede ise her günü görmekteyiz ya da duymaktayız. 1993’te son olarak böyle toplu cinayetler işlendiğinde faillere ölüm cezası verildi. Biz sonra böyle gençlerin birbirlerine grup halinde saldırmalına şahit olmamıştık. Ancak son iki senedir böyle cinayet olaylarının ardı kesilmiyor yine… ”

Kendini Timur diye tanıtan başka bir Taşkentli kişi 1993 olaylarına benzer olayların 2008 senesinde tekrar yaşandığını, ancak olaylarda silah kullanılmadığını söyledi. Timur’a göre aslında Taşkent’te cinayet grupları varlıklarını devamlı olarak korumuştu fakat rejimin güvenlik güçleri ile gizli anlaşma yaparak işlerini görüyorlardı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın