Tacikistan’da polis zoruyla sakal tıraşı

Tacikistan’da birçok şehirde polisler yoldan geçen sakallı erkekleri karakollara götürerek zorla tıraş ediyor.

Tacikistan’da çarşı ve caddelerde sakallı erkeklerin polisler tarafından zor kullanılarak tıraş edilmesi Müslüman halkın tepkisini çekiyor.

Ozodlik Radyosu’nda yer alan habere göre polisler Pazar günü sakallı bir kişiyi yakaladı ve zorla tıraş etti. Radyoya açıklama yapan sakallı şahıs şu ifadeleri kullandı:

“Beni Pazardan polis merkezine götürdüler. Ben yetişkin olduğum dönemden itibaren sakallı geziyorum. Ancak sakalıma iyi bakıyorum, en fazla 3 cm uzatıyorum. Buna rağmen polisler sakalımı ‘bedava’ tıraş ettiler. Eve geldiğimde beni evlendiğimizden itibaren sakallı olarak gören hanımım önce beni tanıyamadı” dedi.

Radyonun haberinde Şanghay İşbirliği Toplantısı (ŞİÖ) Duşanbe toplantısına hazırlık sürecinde 200’e yakın Tacik Müslüman’ın zorla tıraş edildiğini belirtti. Polisler uygulamayı şehirde sakal bırakan kişilerin cinayetlere katıldığını gerekçe göstererek savundu.

“Korvon” girişimci pazarında çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi de şöyle konuştu:

“Polisler sakallı genç erkekleri götürüyorlar ve zorla tıraş ediyorlar. Benim bir arkadaşımı da Organize Suçlarla Mücadele Ofisine çağırdılar ve tıraş olmayı teklif ettiler. O sakal bırakmanın sünnet olduğunu savunsa da, polisler onu dinlemek istemediler…”

İnternetteki sosyal ağlarda Duşanbe’nin yanı sıra Tacikistan’ın Hujand, Istaravshan ve Panjakent şehirlerinde de sakallı erkeklerin polis tarafından zorla tıraş edildiği bildirildi.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın