Ülkenin eski başkenti Almatı’da bulunan Kazakistan Dini İdaresi, Astana’ya taşınıyor
Kazakistan Dini İdaresi Konseyi, ülke başmüftüsü Yerjan Haci Malgajiulu başkanlığında bir toplantı yaparak, kurumun idare merkezini Almatı’dan yeni başkent Astana’ya taşınması konusunda karar aldı.
Dini idarenin Astana’ya taşınacağı haberi ülkenin resmi haber ajansı Kazinform tarafından duyuruldu. Haberde Kazakistan Başmüftüsünün şu sözlerine de yer verildi:
“Dini idaremizin yakın gelecekte Astana’ya taşınması bizim için önemli bir adımdır. Astana Kazakistan’ın yeni başkentidir ve biz orada çalışmalarımızı daha fazla yoğunlaştıracağız. Böyle tarihi bir adım bize daha çok sorumluluk yüklemektedir. Dini idare için yeni merkez inşaatı henüz tamamlanmadı. Şimdilik geçici bir yer kiralamaları talimatını verdim.”
Kazakistan’ın kuzeyinde yer alan Astana, bağımsızlıktan sonra başkent olarak seçilmişti. Bunun ana nedenlerinden biri kuzeyde Rus asıllı vatandaşların çoğunluğu oluşturması idi. Astana başkent olduktan sonra kuzeyde de Kazak dili ve halkının kültürel değerlerine geniş yer verilmeye başlandı.
Sovyetler zamanında Kazakistan’da sayılı olan mescit ve camilerin sayısı günümüzde 2 bin 500’ü aşmış durumda. Kazak halkı arasında da İslam’a dönenlerin sayısı gittikçe artıyor. Son tahminlere göre Kazakların yüzde 30-35’i beş vakit namaz kılan dindarlardan oluşuyor.
Dünya Bülteni